Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την EUROPOL


Στα Πατήσια το κρησφύγετο. Έκρυβαν ταξιδιωτικά έγγραφα στον απορροφητήρα.

Για χάρη του ήρθαν στην χώρα μας Ούγγροι αστυνομικοί. Στελέχη της Europol τον χαρακτήρισαν «Υψηλής Αξίας Ύποπτο» (High Value Suspect»). Ειδικό κλιμάκιο ελλήνων αστυνομικών τον αναζητούσαν για καιρό, αν και ήταν γνώριμος τους από το 2012, όταν του είχαν περάσει χειροπέδες για κατασκευή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και για διακίνηση μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν πριν από λίγες μέρες συνελήφθη στο κρησφύγετο του στα Πατήσια, η Europol με δελτίο τύπου έκανε ειδική μνεία στην υπόθεση.

 

Ο λόγος για ένα Σύριο 36 ετών, ο οποίος συνελήφθη με τον συνεργό του και με αυτόν τον τρόπο μπήκε τέλος στη δράση ενός ακόμα κυκλώματος που κέρδιζε χιλιάδες ευρώ από την ανάγκη των μεταναστών για νόμιμα έγγραφα και μετακίνηση σε χώρες της Ευρώπης.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής έκαναν έρευνα στο διαμέρισμα του 36χρονου και αφού το έκαναν «φύλλο και φτερό» βρήκαν κρυμμένα στον… απορροφητήρα, στη περιοχή των φίλτρων, ταξιδιωτικά έγγραφα από Ελλάδα, Δανία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Τσεχία ,αλλά και τρίτων χωρών όπως Μολδαβία, Νιγηρία, Μεξικό και Η.Π.Α. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, έντεκα από αυτά ήταν καταχωρημένα ως κλεμμένα ή χαμένα.

 

Το κύκλωμα είχε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών, τα Ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά έγγραφα κοστολογούνται από 500 έως 1.200 ευρώ το ένα, ενώ άδειες ικανότητες οδήγησης κοστολογούνται από 150 έως 300 ευρώ.

 

Για να γίνει η ταυτοποίηση του 36χρονου χρειάστηκε να γίνει σύγκριση βιομετρικών χαρακτηριστικών από τις φωτογραφίες που είχαν στα χέρια τους Ουγγρικές και Ελληνικές αρχές, καθώς είχε δηλώσει διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας στις δυο χώρες.

 

 

 

Το παρελθόν του

 

 Το 2012 ο Σύριος είχε συλληφθεί στην χώρα μας, καθώς είχε στήσει ένα πλήρες οργανωμένο εργαστήριο κατάρτισης πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ το 2015 είχε σχηματιστεί σε βάρος του δικογραφία «για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπου διενεργούσε κατ’ επάγγελμα παράνομες προωθήσεις μεταναστών στο εξωτερικό».

 

Κάποια στιγμή, πληροφορίες των αρχών ανέφεραν ότι το 2015 εγκαταστάθηκε στην Ουγγαρία και συνέχισε την δράση του χρησιμοποιώντας κυρίως φορτηγά για να μεταφέρει παράνομα μετανάστες προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η δράση του, με έδρα την Ουγγαρία, συνεχίσθηκε μέχρι το 2017 όπου επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεχίζοντας τη παράνομη δράση του, χρησιμοποιώντας πλέον τα στοιχεία ταυτότητας με τα οποία ήταν καταγεγραμμένος στην χώρα μας. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών, έπαιρνε μέτρα προφύλαξης, ενώ κανένα όχημα ή το σπίτι που διατηρούσε δεν ήταν καταχωρημένα στο όνομα του.

 

 


 

Πηγή: zougla.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια