Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Χαρακόπουλος: Καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να αφαιρέσει το προοίμιο του Συντάγματος

Σαφή παρέμβαση στη συζήτηση περί χωρισμού εκκλησίας και πολιτείας στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση έκανε από το βήμα τη Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΔΣΟ, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Παρουσία δεκάδων βουλευτών από πολλές χώρες, που βρέθηκαν στην Αθήνα για την επετειακή Γ.Σ. του θεσμού που συμπλήρωσε 25 χρόνια δράσης, το στέλεχος της αξιωματικης αντιπολίτευσης από την αίθουσα της Γερουσίας στην ελληνική Βουλή  είπε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το προοίμιο του ελληνικού Συντάγματος είναι ‘‘εις το όνομα της αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος’’, ακριβώς λόγω της αλληλένδετης σχέσης ελληνισμού και ορθοδοξίας. Και καμία ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα δεν διανοήθηκε να το αφαιρέσει, γιατί θα ήταν ύβρις προς την ίδια την ταυτότητά μας ως έθνους. Γιατί η ορθοδοξία για εμάς δεν είναι μόνο η εξ αποκαλύψεως αλήθεια, δεν είναι απλά θρησκευτικό βίωμα, αλλά και βασική συνιστώσα του πολιτισμού μας και της ιδιοπροσωπείας μας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός ανέφερε ότι «η αποχριστιανοποίηση, ο θρησκευτικός αποχρωματισμός στις δυτικές κοινωνίες, στο όνομα του ουδετερόθρησκου κράτους έγινε επίσημη ιδεολογία. Και το μόνο που κατάφερε ήταν η Ευρώπη να απαρνηθεί ουσιαστικά τον έναν από τους τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, τους οποίους μνημόνευσε στην εναρκτήρια ομιλία του για τα 25χρονα της ΔΣΟ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αρχαιοελληνικό πνεύμα, ρωμαϊκό δίκαιο, χριστιανικές αξίες. Αυτή είναι η κοινή μας μήτρα».

Ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ακόμη ότι «εδώ και μια δεκαετία, παρακολουθούμε περιδεείς τα δεινά που υφίστανται οι χριστιανοί της Συρίας, του Ιράκ, της Αιγύπτου. Εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν ανέστιοι, εγκαταλείποντας εδάφη που υπήρξαν το λίκνο του χριστιανισμού. Δεν μπορώ παρά να συγκρίνω τα όσα συνέβησαν στη Συρία, με τα όσα πέρασαν οι χριστιανοί της Ανατολής έναν σχεδόν αιώνα πριν στα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Και τότε οι μεγάλες δυνάμεις ως Πόντιοι Πιλάτοι παρακολούθησαν την γενοκτονία του χριστιανικού στοιχείου από την Μικρά Ασία, χωρίς να αντιδράσουν. Η δεύτερη πράξη αυτής της γενοκτονίας επιχειρήθηκε να λάβει χώρα στις μέρες μας. Και για να είμαστε δίκαιοι, όσον αφορά στη Συρία αν δεν ήταν η ρωσική αεροπορία, το έγκλημα θα είχε ήδη συντελεστεί. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια καλύτερη κατάσταση. Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί. Και όσο υπάρχει απειλή δεν επιστρέφουν οι άνθρωποι στις εστίες τους».

Τέλος, ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΔΣΟ, εξέφρασε τη χαρά του «γιατί η πρότασή μου για τη σύσταση μόνιμου Παρατηρητηρίου Παραβίασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων και όχι μόνον, αλλά όλων των χριστιανών, έτυχε γενικής αποδοχής. Μια δομή που για να ανταποκριθεί χρειάζεται πέραν της γραμματείας της, ένα συγκροτημένο δίκτυο τροφοδοσίας έγκυρων πληροφοριών και ένα επιτελείο νομικών. Το μεγάλο πρόβλημα αντιλαμβάνομαι ότι είναι οι πηγές χρηματοδότησης. Ανάμεσα σε αυτές θα μπορούσαν να είναι τα υπουργεία εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν βουλευτές στη ΔΣΟ, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οι Εκκλησίες αλλά ακόμη και ιδιώτες χορηγοί που θα ήθελαν να συνεισφέρουν. Χαίρομαι γιατί σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να συστρατευθούν περισσότερες Οργανώσεις από τη δίκη μας. Ας σταθούμε μαζί ενώνοντας δυνάμεις».

Η έναρξη των εργασιών της επετειακής 25ης ΓΣ της ΔΣΟ πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μνημείου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, του προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση και εκπροσώπων από κοινοβούλια, εκκλησίες και πρεσβείες διαφόρων χωρών.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια