Ένας αρχαιολογικός θησαυρός αποκαλύφθηκε μετά από κατάσβεση πυρκαγιάς (εικόνες)

Μπροστά σε έναν ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό βρέθηκαν έκπληκτοι πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην
περιοχή Προφήτης Ηλίας, βορείως του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος.
Τα αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150 μ. περίπου, τυλιγμένα με εφημερίδες μέσα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης, ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και  μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.
Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα διακόσια, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α΄ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια, δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα ειδώλια ζώων (χοίρων, περιστεριών, κλπ.).
ΛΟΚΡΙΔΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΘΑΜΝΟΥΣ
Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες, για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές Αρχές, προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον εντοπισμό των δραστών.
Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε και δημοσιεύει το LamiaReport.gr :
ΛΟΚΡΙΔΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΘΑΜΝΟΥΣ
ΛΟΚΡΙΔΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΘΑΜΝΟΥΣ
ΛΟΚΡΙΔΑ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΣΕ ΘΑΜΝΟΥΣ

ant1news.gr
_