Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Για ποιο λόγο μπορεί να πονάει το χέρι μας;


Ένας πόνος στο χέρι μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες, αλλά και τρόπους αντιμετώπισης.

Το χέρι είναι ένα μαγικό εργαλείο του ανθρώπινου σώματος, το οποίο κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί για να πραγματοποιήσει απλές ή σύνθετες καθημερινές κινήσεις. Αυτές τον βοηθούν να αυτοεξυπηρετείται, να εργάζεται, να εκφράζει συναισθήματα και να φροντίζει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Εμμανουήλ Μπριλάκης μας ενημερώνει σχετικά με τα διαφορετικά αίτια αυτού του πόνου.

Γι’ αυτό, ο πόνος στο χέρι και η αδυναμία χρήσης μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της καθημερινότητας του ατόμου.  Μόνο η ακριβής διάγνωση, δηλαδή, η εντόπιση της αιτίας του πόνου, μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική θεραπεία.

Γιατί ο πόνος στο χέρι είναι τόσο συχνός; 

Το χέρι αποτελείται από 27 οστά, περισσότερους από 120 συνδέσμους, 29 αρθρώσεις, 48 νεύρα και 17 μυς. Επειδή αποτελείται από τόσα πολλά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και χρήση, είναι πιο συχνό να συμβεί κάποιος τραυματισμός.

Τα συνηθέστερα προβλήματα στο χέρι είναι: 

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα 

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αλλιώς η ασθένεια του υπολογιστή, επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτός ο σωλήνας βρίσκεται ανάμεσα στα οστά του καρπού και φροντίζει την ασφαλή δίοδο του μέσου νεύρου. Αυτό το κύριο νεύρο βρίσκεται στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού. Όταν αυτός ο σωλήνας στενεύει και το νεύρο πιέζεται, τότε ο ασθενής νιώθει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο. Ο πόνος αυτός τον ξυπνάει τη νύχτα και τον αναγκάζει να θέλει να τινάζει το χέρι του, ενώ δεν είναι σπάνιο να πέφτουν συχνά αντικείμενα.


Κατάγματα Χεριού 

Ένα κάταγμα στο χέρι μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους, αλλά συνήθως συμβαίνει όταν ο ασθενής πέσει πάνω στο χέρι του ή χτυπήσει με αυτό μια άκαμπτη επιφάνεια. Το κάταγμα διακρίνεται κυρίως από το πρήξιμο, το αιμάτωμα και φυσικά τον έντονο πόνο.

Εκτινασσόμενος Δάκτυλος [Trigger Finger] 

Ορισμένες φορές, μετά από μια κάκωση ή από υπέρχρηση του χεριού, μπορεί να τραυματιστεί το περίβλημα των καμπτηρών τενόντων του χεριού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό ενός «κόμπου» που εμποδίζει τους τένοντες του χεριού να κινηθούν ομαλά και κατ’ επέκταση τη σωστή λειτουργία του χεριού. Όταν συμβαίνει αυτό, το δάχτυλο «μπλοκάρει» σε μια θέση και για να μπορέσει να κινηθεί χρειάζεται βοήθεια. Με αυτήν, το άνοιγμα του δακτύλου συνοδεύεται από εκτίναξή του, γεγονός που περιγράφεται ως εκτινασσόμενος δάκτυλος [trigger finger].


Αρθρίτιδα Χεριού

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα (οστεοαρθρίτιδα) απειλεί πολλές αρθρώσεις στο ανθρώπινο σώμα και το χέρι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν. Η αρθρίτιδα προκαλεί έντονο χρόνιο πόνο, με υφέσεις και εξάρσεις, καθώς και δυσκολία στις κινήσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση πάθηση η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις, έχουν πολύ συχνά εκδηλώσεις από τις αρθρώσεις και τους τένοντες των χεριών.

Αντιμετώπιση

Η ορθή διάγνωση των παραπάνω προβλημάτων και παθήσεων καθορίζει και την οδό αντιμετώπισης με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων ή/και τη θεραπεία. Ο ορθοπαιδικός είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το πρόβλημα και θα σας δώσει οδηγίες για τους τρόπους αντιμετώπισης και τα προσδοκώμενα  αποτελέσματα. Ο πόνος στο χέρι μπορεί να γίνει παρελθόν με την κατάλληλη θεραπεία.


Πηγή: i-ygeia.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια