Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α συνάντησε την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (Α' Αντιπρόεδρος κ. Δεληγιάννη, η ταμίας κ. Σωτηρίου και το μέλος του ΔΣ κ. Γκόνα) με την Yφυπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου Αικατερίνη. Παρούσα στη συνάντηση και η συνεργάτης της κ. Πετεινάτου. Θέματα συζήτησης ο διακανονισμός χρεών θανόντων συζύγων, όπως παρακάτω:

(1) Ρύθμιση σε δόσεις δεν είναι εφικτό να γίνει πριν τον Αύγουστο του 2018! Γνωστό αυτό, το έχουν ξαναπεί. Μετά την έξοδο από το μνημόνιο, είπαν, θα γίνουν προσπάθειες για δόσεις προς ομάδες πολιτών που έχουν προβλήματα.

(2) Λόγω χρεών του θανόντα συζύγου πολλές φορές δεν υπάρχει ενημέρωση στους κληρονόμους και γίνεται κατάσχεση αλλά και προσαυξήσεις. Δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει ενημέρωση στους ενδιαφερομένους πριν να ξεκινήσει η διαδικασία κατάσχεσης, οι δε προσαυξήσεις θ' αρχίσουν από την ημερομηνία ενημέρωσης και μετά.

(3) Αναφέρθηκε ότι αν και ο θανών σύζυγος είχε μπει σε ρύθμιση (πχ 100 δόσεων), πλην όμως λόγω καθυστέρησης απονομής σύνταξης από το κράτος που φτάνει μέχρι και πάνω από χρόνο, δεν μπορούν οι κληρονόμοι να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα και να έχουν χάσει τη ρύθμιση χωρίς δική τους ευθύνη αλλά του κράτους. Απάντησαν ότι θα συζητηθεί η δυνατότητα μείωσης ή και διαγραφής των προσαυξήσεων. Είπαν επίσης ότι το Δημόσιο δεν προβαίνει σε πλειστηριασμό αλλά μόνο σε κατάσχεση στην πρώτη κατοικία για χρέος. Αν υπάρχουν όμως αλλά ακίνητα προχωρά ο πλειστηριασμός ως προς αυτά.

(4) Ζήτησε ο Σύλλογος ΑΞ.Ι.Α πάγωμα των χρεών. Είπαν ότι θα το εξετάσουν με την υπηρεσία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και ίσως να γίνει κατά περίπτωση, (ανάλογα το ποσό, περιουσία, καταθέσεις κλπ).

Ενημέρωση επί του προβλήματος με στοιχεία και αναλυτικό παράδειγμα έχουν γίνει εγγράφως από το Νοέμβριο 2017 στον υπουργό κ. Τσακαλώτο, στην υφυπουργό κ. Παπανάτσιου και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Από τους τελευταίους πήραμε της εξής απάντηση: <<Οι ρυθμίσεις χρεών που γίνονται με διατάξεις νόμων αφορούν κατά κανόνα το σύνολο των οφειλετών της χώρας, ενώ δεν είναι εφικτή κάποια κατά εξαίρεση ειδική ρύθμιση χρεών μεμονωμένων τοιούτων αντίθετη με τις εκάστοτε χορηγηθείσες σε όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου γενικές ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών. Επιπλέον, τα διοικητικά όργανα δεν νομιμοποιούνται να εκδώσουν πράξη αντίθετη προς το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.>>

Ο λόγος όλης αυτής της προσπάθειας των 7 μηνών είναι όταν ανοίξουν οι δόσεις για άλλες κατηγορίες οφειλετών να μπορούν να είναι και οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μέσα. Αυτά σε ότι έχει σχέση με την εφορία!

Με τις Ασφαλιστικές οφειλές αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας όπως μας είπε στην συνάντηση η κ. Παπανάτσιου. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το ΥΠΕΚΑ μας ανέφεραν τα εξής: <<Μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ η σύνταξη δίνεται και γίνεται παρακράτηση ανά μήνα μέχρι να γίνει εξόφληση της οφειλής. Αν το ποσό είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ πρέπει να μειωθεί μέχρι αυτό το ποσό (20.000 ευρώ) ώστε να μπορεί να εκδοθεί η σύνταξη. Από εκεί και πέρα γίνεται η παραπάνω διαδικασία  που έχει αναφερθεί (π.χ χρέος 30.000 πρέπει να δοθούν εφάπαξ τα 10.000 ώστε το χρέος να πέσει στα 20.000 ευρώ). Αυτό υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν διαδικασία και γίνεται στον ΕΦΚΑ.>>

Το κλίμα ήταν καλό στο Υπουργείο Οικονομικών, πλην όμως το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό προς το παρόν. Αναμένουμε εξελίξεις. Υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξει συνέχεια συνεργασίας. Ζήτησαν ενημέρωση σε περίπτωση που προκύψουν και άλλα προβλήματα.


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια