Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Όλες οι εξελίξεις για την καταγγελία σχετικά με ξυλοδαρμό νεαρών από αστυνομικούς στα Μάταλα


Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου για την διερεύνηση σοβαρής υπόθεσης μετά από μήνυση που υπέβαλαν δύο 18χρονοι για την βάναυση συμπεριφορά και τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν, όπως καταγγέλλουν,  από αστυνομικούς, κατά τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ των Ματάλων. Η μήνυση υποβλήθηκε την Δευτέρα στην Εισαγγελία Ηρακλείου και άμεσα διατάχθηκε κατεπείγουσα έρευνα που θα διεξαχθεί από την αρμόδια πταισματοδίκη ενώ δόθηκε  παραγγελία για ιατροδικαστική εξέταση. 

Τα όσα καταγγέλλουν στην μήνυση τους οι δύο 18χρονοι, μέλη γνωστών οικογενειών του Ηρακλείου και αριστούχοι μαθητές, προκαλούν σοκ και ανατριχίλα αφού μιλούν για αναίτια βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά των αστυνομικών σε βάρος τους (τους έγδυσαν από τη μέση και κάτω εντελώς και τους ειρωνεύονταν) ενώ τα χέρια τους ήταν δεμένα πισθάγκωνα.  Από την άλλη αστυνομικές πηγές διαψεύδουν τα όσα καταγγέλλονται και ισχυρίζονται ότι ουδέποτε υπήρξε βία κατά  των δύο 18χρονων, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και αντίσταση. Ο δικηγόρος των οικογενειών των δύο νεαρών έχει υποβάλλει αίτημα να ληφθεί το υλικό από κάμερες ασφαλείας επιχείρησης ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ώστε να εξακριβωθεί το αληθές των όσων υποστηρίζουν τα δύο παιδιά. Να σημειωθεί ότι η μήνυση στρέφεται κατά του Αστυνομικού Τμήματος Μοιρών και κατά των τριών αστυνομικών που επέβαιναν στο περιπολικό, για τους οποίους ζητείται πλήρη ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Ήδη τα στοιχεία του αστυνομικού-οδηγού του περιπολικού είναι γνωστά σε αυτά.

 

«Ήθελε να δηλώσει στο μηχανογραφικό σχολές της Αστυνομίας, αλλά άλλαξε γνώμη»

 

Ο πατέρας του ενός από τους 18χρονου μιλώντας στην «Π» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το περιστατικό έγινε το περασμένο Σάββατο. Εγώ ο ίδιος μετέφερα τόσο το γιο μου, όσο και το φίλο του στα Μάταλα με το αυτοκίνητό μου. Πέντε λεπτά μετά που τους άφησα στα Μάταλα και όπως μου διηγήθηκε ο γιος μου, ξεκίνησε η περιπέτεια των δύο παιδιών. Όπως μου είπε ο γιος μου, τους πλησίασε ένας άνδρας με πολιτικά, ο οποίος μόνο με αστυνομικό δεν έμοιαζε. Δεν τους είπε εξαρχής την ιδιότητά του, αλλά τους ρώτησε «εάν πίνουν» κι αν έχουν κάτι στις τσάντες τους». Παράλληλα, προσπάθησε να τραβήξει το σακίδιο και ο γιος μου αντέδρασε, γιατί νόμιζε ότι είχε να κάνει με κάποιο κλέφτη. Στα 30 μέτρα μπροστά τους βρίσκονταν αστυνομικοί με στολή και προσπάθησε ο γιος μου να πάει προς το μέρος τους για να ζητήσει βοήθεια. Δεν προσπάθησε ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος να το βάλουν στα πόδια»

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, οι δύο 18χρονοι είχαν μαζί τους ταυτότητα για να γίνει εξακρίβωση στοιχείων, όμως δεν τους ζητήθηκαν οι αστυνομικές τους ταυτότητες. «Απ’ ότι μου είπε ο γιος μου, ο αστυνομικός έδειξε κάποια στιγμή μία ταυτότητα που όμως δεν μπορούσαν να διακρίνουν εάν είναι η ταυτότητα αστυνομικού»

«Όταν οι δύο φίλοι» συνεχίζει ο πατέρας του 18χρονου, «προσπάθησαν να κινηθούν προς τους ένστολους αστυνομικούς, φώναξαν βοήθεια κλέφτης και τότε άρχισαν να τους χτυπούν. Τους πέρασαν χειροπέδες και δε σταμάτησαν να τους χτυπούν ούτε μέσα στο περιπολικό, αλλά ούτε και στο τμήμα. Τα παιδιά μόλις τελείωσαν τις πανελλαδικές εξετάσεις και μάλιστα ο γιος μου σκεφτόταν να δηλώσει και την Αστυνομία. Φυσικά, απογοητεύτηκε μετά από αυτό που συνέβη και δε θα το κάνει»

 

Τι λένε συνάδελφοι των αστυνομικών που κατηγορούνται

 

Αξιωματικοί που μίλησαν στην «Π» μας είπαν ότι ποτέ δεν ασκήθηκε βία σε βάρος των δύο νεαρών. «Είχαν σακίδια στους ώμους και αφού οι συνάδελφοι τους σταμάτησαν για να τους ελέγξουν, έχοντας δηλώσει την ιδιότητά τους, οι δύο 18χρονοι το έβαλαν στα πόδια. Τους καταδίωξαν γιατί υπέθεσαν ότι μπορεί να κρύβουν κάτι στα σακίδιά τους. Στην προσπάθειά τους να τους ακινητοποιήσουν, οι δύο νεαροί έπεσαν και χτύπησαν. Σε καμία περίπτωση δεν τους χτύπησαν. Μάλιστα, στο αστυνομικό τμήμα ρωτήθηκαν τα παιδιά από που προέρχονται τα χτυπήματά τους, εάν τους χτύπησε κάποιος και το αρνήθηκαν, λέγοντας ότι οι εκδορές είναι από την πτώση τους στο έδαφος. Οι δύο νεαροί δε μετέφεραν κάτι παράνομο στις τσάντες τους, η σύλληψή τους αφορούσε στο αδίκημα της απείθειας και αντίστασης».

 

Θάνος Περβολαράκης


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια