Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η δικογραφία για τους «κλέφτες του αλυσοπρίονου»

«Για τουλάχιστον εννιά μήνες (από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018) τα τέσσερα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης –αλβανικής καταγωγής- ήταν υπαίτιοι για το περίπου 30% του
συνόλου των καταγγελθέντων κλοπών στην περιοχή του Ωρωπού. Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα είχαν στην κυριολεξία γίνει ο εφιάλτης των κατοίκων και παραθεριστών των περιοχών αυτών ενώ το γεγονός ότι οι δράστες δεν δίσταζαν να «χτυπούν» ξανά και ξανά ορισμένες από τις ίδιες οικίες, καταδεικνύει κατά το μέγιστο βαθμό τόσο την χωρίς ηθικούς φραγμούς δράση που είχαν αναπτύξει όσο και την περιφρόνηση τους στο έννομο αγαθό της ιδιοκτησίας».

Σε αυτή την αναφορά προχωρά το 53σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ σχετικά με τη δράση της συμμορίας των κακοποιών ηλικίας 39 έως 61 ετών που είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 60 κλοπές και διαρρήξεις σε εξοχικές κατοικίες και αποθήκες, κυρίως στις στον Ωρωπό, τη Νέας Πολιτεία, του Συκαμίνου, της Μαλακάσας, του Αυλώνα αλλά και στις γύρω περιοχές. Την σπείρα αυτή εξάρθρωσε μετά από πολύμηνες- μεθοδικές έρευνες, το Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού που κατόρθωσε να συγκεντρώσει αναλυτικά αποδεικτικά στοιχεία –σύμφωνα με τον δικαστικό φάκελο που αποκαλύπτει «Το Βήμα»- από εξέταση αποτυπωμάτων , παρακολουθήσεις υπόπτων, καταγραφές καμερών κοντά στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας (όπου κινούντο φορτηγά και βαν με τα κλοπιμαία) αλλά και από αναλύσεις κλήσεων κινητών τηλεφώνων.

Πρόκειται για αποκάλυψη της «συμμορίας των …εργαλείων κήπου» και σε δεύτερο πλάνο των ηλεκτρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, που υπήρχαν στις εξοχικές κατοικίες της περιοχής του Ωρωπού. Με τα μέλη της συμμορίας να αδιαφορούν ουσιαστικά για χρήματα και τιμαλφή, έχοντας ως βασικό κριτήριο «στόχευσης» μιας κατοικίας το πόσο …. τακτοποιημένος ήταν ο κήπος της. Δείγμα ότι είχε ακριβά –για πώληση στους κλεπταποδόχους- εργαλεία κήπων.


Οι περιοχές -από σχετικό χάρτη που περιέχεται στην δικογραφία- όπου προχωρούσαν σε επιδρομές τα μέλη της συμμορίας


Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ για την «σπείρα του.. αλυσοπρίονου» είναι αναλυτικό σε αυτό το σημείο. Όπως καταγράφεται «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η λεία των δραστών. Στόχος κατά την κλοπή των οικιών ήταν βεβαίως οι ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας και συγκεκριμένα τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας ή πολλών ιντσών, ψυγεία και κουζίνες νέας τεχνολογίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν επιπλέον και διάφορα έπιπλα από αυτές και διακοσμητικά αντικείμενα ασχέτου αξίας κυρίως αυτά που «χτυπούσαν στο μάτι τους». Σε περίπτωση που η κατοικία δεν διέθετε τέτοιου είδους ηλεκτρικές συσκευές αλλά παλαιότερης τεχνολογίας, αυτές δεν αφαιρούνταν. 

Στις περιπτώσεις αυτές ή σε περιπτώσεις που η εικόνα που παρουσίαζε η οικία-στόχος δεν υποδήλωνε σημαντικά, κατά την προτίμησή των κλοπιμαία, οι δράστες επέλεγαν και αφαιρούσαν κυρίως από τις αποθήκες των οικιών πάσης φύσεως ηλεκτρικά εργαλεία καλώς διατηρημένα και πλήρως λειτουργικά. Η αφαίρεση εργαλείων μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ήταν αυτοσκοπός. 

Πολλές φορές ο κύριος στόχος τους ήταν αποθήκες οικιών που λόγω εξωτερικών γνωρισμάτων και ιδίως ευταξίας των χώρων της αυλής, υποδήλωναν πληθώρα εργαλείων σ’ αυτές . Αδιαφορώντας μάλιστα για την κατάσταση της ίδιας της κατοικίας». Ανάμεσα στα κλοπιμαία ήταν κόφτες πλακιδίων, τριβεία, φρέζες αλλά και ψαροντούφεκα, πατίνια κλπ.

Όπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα ορισμένα μέλη της συμμορίας διέμεναν στα Σεπόλια ενώ είχαν αποθήκη στη Νέα Χαλκηδόνα όπου μετέφεραν τα κλοπιμαία από τον Ωρωπό.


tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια