Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κακή διάθεση: Όλες οι πιθανές αιτίες εκτός από το στρες!


Έχετε διαπιστώσει τον τελευταίο καιρό ότι η διάθεσή σας δεν είναι και στα καλύτερά της;

Ξέρουμε ότι μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε εύκολα την καθημερινότητά μας. Κι όμως, αν δεν υπάρχουν άλλα πιθανά αίτια κατάθλιψης, σε τι μπορεί να οφείλεται η κακή μας διάθεση; Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες σοβαρές αιτίες, που δεν σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία…

Κάποια πάθηση του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πρακτικά τα πάντα στον οργανισμό μας, από τη θερμοκρασία και το βάρος, μέχρι το πόση ενέργεια νιώθουμε πως έχουμε και πόσο καλή είναι η διάθεσή μας. Συνεπώς, αν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα που κάνει το θυρεοειδή να υπολειτουργεί, τότε και η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου

Η ποιότητα του ύπνου μας (και η ποσότητα) επηρεάζουν σε τεράστιο ποσοστό τη διάθεσή μας και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Η άπνοια ύπνου μπορεί να μας δυσκολέψει τη ζωή πάρα πολύ και ένα από τα χαρακτηριστικά σημάδια ενός ατόμου που υποφέρει από άπνοια είναι η κακή διάθεση.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Πεσμένο πρόσωπο, προβλήματα στην ομιλία… αυτά είναι τα σημάδια του εγκεφαλικού που γνωρίζουμε καλά. Αλλά μετά από ένα εγκεφαλικό, επηρεάζεται η διάθεσή μας και δεν μιλάμε συχνά γι’ αυτό. Αν το εγκεφαλικό χτυπήσει το μετωπιαίο λοβό από τη δεξιά πλευρά, μπορεί να αισθάνεστε παράξενη ευφορία, ενώ η αριστερή πλευρά θα προκαλέσει αισθήματα άγχους και θλίψης.

Νόσος Πάρκινσον

Όπως και με το εγκεφαλικό, γνωρίζουμε τα σωματικά συμπτώματα της νόσου, αλλά όχι και τόσα πολλά για τα ψυχολογικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, που επηρεάζει και τις ισορροπίες χημικών στον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ότι 40-50% των ασθενών με Πάρκινσον υποφέρουν από κατάθλιψη.

Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή

Κάτι ακόμα χειρότερο από το απλό προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, που βασανίζει τόσες πολλές γυναίκες. Τα συμπτώματά του είναι πολύ πιο σφοδρά και μπορεί να είναι τόσο έντονα, που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας. Οι αλλαγές στη διάθεση είναι δεδομένες.

Αλλεργίες

Πολλές φορές, δεν γνωρίζουμε ότι πάσχουμε από κάποια αλλεργία. Για παράδειγμα, μπορεί ένα στοιχείο από το περιβάλλον μας να μας προκαλεί κάποια αλλεργική αντίδραση, που με τη σειρά της να διαταράσσει τον ύπνο μας. Η αλλεργία στη γλουτένη, για παράδειγμα, έχει συσχετιστεί με συμπτώματα κατάθλιψης, αν δεν ακολουθείται ειδική διατροφή.

Έλλειψη βιταμινών

Οι πιο συνηθισμένοι φταίχτες σε αυτήν την περίπτωση είναι οι βιταμίνες Β12 και D. Είναι δύο βιταμίνες που δεν αποκτούνται ιδιαίτερα εύκολα, συνεπώς είναι πιο εύκολο να παρατηρηθεί έλλειψη. Σε γενικές γραμμές, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ανθυγιεινή διατροφή, γεμάτη ζάχαρη και κακά λιπαρά, μπορεί να καταστρέψει τη διάθεσή μας.


Πηγή: iatronet.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια