Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέα εποχή στο μεταναστευτικό φέρνει η στάση της Ιταλίας

Εξαιρετικά απίθανο θεωρείται το σενάριο επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους 28 ηγέτες της Ε.Ε. για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς οι διαφωνίες φαντάζουν δύσκολο να
«γεφυρωθούν» κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία ξεκινάει την Παρασκευή.
Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία επιθυμούν πάση θυσία μία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστών, οι οποίοι εξακολουθούν να φθάνουν στις χώρες της Ευρώπης, μέσω της Μεσογείου.

Στόχο αποτελεί η υποχρεωτική καθιέρωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διανομής των μεταναστών και των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Ωστόσο, η συμφωνία προσκρούει στη σθεναρή άρνηση των χωρών του Βίσενγκαρντ, δηλαδή τις Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία, οι οποίες εξακολουθούν να αντιτίθενται στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Ιταλικές πιέσεις και στο βάθος... βέτο
Στο μεταξύ πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση ασκεί και η Ιταλία, η οποία ζητάει την αλλαγή του «Δουβλίνου», προκειμένου να αποφευχθεί μια μαζική επαναπροώθηση μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Μάλιστα, η Ρώμη απειλεί τις Βρυξέλλες με τη χρήση «βέτο» στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, εφόσον δεν εγκριθεί το αίτημα για τροποποίηση της «Συμφωνίας του Δουβλίνου».
Συμμαχία Τσίπρα - Κόντε
Υπέρ του συγκεκριμένου αιτήματος τάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα πληγεί εξίσου από την εφαρμογή του κανονισμού, ο οποίος προβλέπει την επιστροφή των μεταναστών στις χώρες - εισόδου.
Άλλωστε, ας μην λησμονηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Κόντε και Τσίπρα, η οποία προηγήθηκε της «μίνι» Συνόδου Κορυφής της περασμένης Κυριακής.
Η πρόταση των Βρυξελλών
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών σε χώρες εκτός της Ε.Ε., προκειμένου να ανακοπούν τόσο οι ροές, όσο και τα θαλάσσια ναυάγια.
Μάλιστα, οι χώρες στις οποίες θα δημιουργηθούν αυτά τα κέντρα, αναμένεται να λάβουν σημαντική οικονομική ενίσχυση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Μέχρι στιγμή, οι επικρατέστερες χώρες για τη δημιουργία κέντρων «μεταβίβασης» είναι η Λιβύη, αλλά και η Αλβανία, η οποία όμως διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο.
3 δισ. στην Τουρκία
Παράλληλα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η οικονομική στήριξη των χωρών της βόρειας Αφρικής, αλλά και η εκταμίευση επιπλέον χρηματοδότησης, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.
naftemporiki.gr


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια