Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγεις να δώσεις στο κατοικίδιό σου γιατί μπορούν να αποβούν ακόμη και θανατηφόρες;


Αποτελούν κατάλληλες τροφές για εμάς τους ανθρώπους, ωστόσο μπορούν να αποβούν ακόμα και θανατηφόρες για τα κατοικίδιά μας. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που απαγορεύονται για τα κατοικίδια μας;

Αλκοόλ

Τροφές και ροφήματα με αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, εμετούς, μειωμένο συντονισμό κινήσεων, κατάθλιψη, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, κώμα, ακόμα και θάνατο στο κατοικίδιό σας.

Αβοκάντο

Το αγαπάτε, το αγαπάμε, αλλά το αβοκάντο μπορεί να είναι επικίνδυνο για πτηνά, κουνελάκια, γαϊδάρους και άλογα. Τα πτηνά φαίνεται να είναι τα πιο ευαίσθητα, μιας και η κατανάλωσή του συνδέεται με καρδιαγγειακές βλάβες και θάνατο.


Σοκολάτα, καφές και καφεΐνη

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν ουσίες που ονομάζονται μεθυλξανθίνες, οι οποίες βρίσκονται στον σπόρο του κακάο. Όταν καταναλωθούν, μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροιες, υπερβολική ούρηση και δίψα, υπερένταση, ανωμαλίες στους παλμούς, τρέμουλο, κρίσεις, ακόμα και θάνατο. Σημειώστε πως η «μαύρη» σοκολάτα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από αυτήν του γάλακτος.

Εσπεριδοειδή

Περιέχουν σημαντικές ποσότητες κιτρικού οξέως, ενός ελαίου το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα κατοικίδια ή και κατάθλιψη, αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Σε μικρές δόσεις, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ενός φρούτου, δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, πέρα από μερικές στομαχικές διαταραχές.

Σταφύλια

Αν και η τοξική ουσία που περιέχουν για τα κατοικίδια παραμένει άγνωστη, τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.


Καρύδια μακαντέμια

Προκαλούν αδυναμία, κατάθλιψη, εμετούς, τρέμουλο και υπερθερμία στους σκύλους. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 12 ώρες από την κατανάλωση και διαρκούν από 12 μέχρι 48 ώρες.

Ξηροί καρποί

Καρύδια, πεκάν, φουντούκια και λοιποί ξηροί καρποί περιέχουν έλαια και λίπη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν εμετούς, διάρροια και πιθανότατα παγκρεατίτιδα στα κατοικίδια.

Κρεμμύδια, σκόρδο και σχοινόπρασο

Αυτά τα βότανα και λαχανικά προκαλούν γαστρεντερικό ερεθισμό και ίσως βλάβη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αν και οι γάτες είναι οι πιο ευαίσθητες σε αυτά, τα σκυλιά επίσης κινδυνεύουν, αν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες.


Ωμό κρέας, αβγά και κόκκαλα

Το ωμό κρέας και τα ωμά αβγά μπορεί να έχουν βακτήρια όπως Salmonella και E. Colli, τα οποία βλάπτουν τόσο τα κατοικίδια, όσο και τον άνθρωπο. Τα ωμά αβγά περιέχουν ένα ένζυμο που λέγεται αβιδίνη και μειώνει την απορρόφηση της βιοτίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, κάτι που προκαλεί προβλήματα στο δέρμα και το τρίχωμα των κατοικιδίων. Τα κόκκαλα τώρα μπορεί να φαίνονται καλή ιδέα για τα ζώα και «φυσική», όμως για τα κατοικίδια δεν είναι και τόσο: μπορεί να πνιγούν ή να τραυματίσουν το στομάχι τους σε περίπτωση που κάποιο κόκκαλο το τρυπήσει.


Πηγή: in2life.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια