Σάουνα: Σε ποιες παθήσεις μπορεί να αποδειχτεί ωφέλιμη;


Μπορείς να μείνεις για πολλή ώρα μέσα στη σάουνα; Αυτό είναι καλό, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσο περισσότερη ώρα αντέχει κανείς να μείνει στη σάουνα, τόσο περισσότερο ωφελείται η υγεία του.

Η αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του θερμόλουτρου δεν θα σας κάνει μόνο να ιδρώσετε παραπάνω, αλλά και να απομακρυνθείτε από την πιθανότητα ενός θανατηφόρου εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Μια φιλανδική επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον καρδιολόγο Γιάρι Λαουκάνεν, που διήρκησε 22 χρόνια, έδειξε πως όποιος κάνει τακτικά σάουνα, κινδυνεύει λιγότερο από θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά και από πρόωρο θάνατο εξαιτίας άλλης αιτίας. Έτσι ενισχύθηκαν πορίσματα προηγούμενων ερευνών που αναδείκνυαν τα οφέλη της σάουνας ως προς τους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Η Φινλανδία θεωρείται η «πατρίδα» της σάουνας, καθώς το θερμόλουτρο αποτελεί βασική συνήθεια των πολιτών της. Η σάουνα δεν αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας, αλλά σχεδόν κάθε Σκανδιναβός έχει πρόσβαση σε μία σάουνα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαθέτουν μία στο σπίτι τους.

Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, «υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη σάουνα και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι κάνουν σάουνα πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 2.315 άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών. Οι άνδρες έκαναν σάουνα από δύο έως ενενήντα λεπτά κάθε φορά και η θερμοκρασία κυμαινόταν από σαράντα έως εκατό βαθμούς Κελσίου.


Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η συχνότητα χρήσης της σάουνας σχετιζόταν με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όσοι έκαναν δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 22% μικρότερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Ο κίνδυνος μειωνόταν πολύ περισσότερο, κατά 63%, για όσους έκαναν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά στον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου ήταν 23% μικρότερος για όσους έκαναν δύο έως τρεις φορές σάουνα την εβδομάδα και 48% μικρότερος για όσους έκαναν τέσσερις έως επτά, έναντι όσων έκαναν μόνο μια φορά. Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία ήταν 24% φορές μικρότερη για όσους έκαναν δύο έως τρεις φορές και 40% μικρότερη για όσους έκαναν τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα.

Εκτός από τη συχνότητα της σάουνας, σημαντική είναι και η αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες της σάουνας. Έτσι, όσοι κάθονταν 11 έως 19 λεπτά, είχαν 7% μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σε σχέση με όσους έμεναν λιγότερο από 11 λεπτά, ενώ αν κανείς άντεχε για πάνω από 19 λεπτά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν πολύ παραπάνω.


Πηγή: valueforlife.gr
_