Τι είναι η νορβηγική διατροφή και πώς μπορεί να μας βοηθήσει;Αναρωτιέστε πώς τρέφονται οι άνθρωποι εκεί ψηλά στην μακρινή και κρύα Νορβηγία;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαντά ότι όχι μόνο τρέφονται υγιεινά, αλλά στηρίζει και τη νορβηγική διατροφή, δηλώνοντας ότι είναι ένα πλάνο διατροφής που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παθήσεων και μάλιστα ότι μπορεί να είναι πιο υγιεινό και από τη μεσογειακή διατροφή.

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ψαριού, δημητριακών, λαχανικών και μούρων. Ένας από τους βασικούς κανόνες της Νορβηγικής διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένες τροφές είναι απαγορευτικές και πάντα θεωρείται καλύτερο ένα σπιτικό, φρέσκο γεύμα, στο οποίο γνωρίζουμε τι έχουμε βάλει μέσα.

Η βάση των γευμάτων μας είναι η άλιπη πρωτεΐνη, οι σύνθετοι υδατάνθρακες και τα υγιεινά λιπαρά. Αντί για ελαιόλαδο, η δίαιτα αυτή χρησιμοποιεί λάδι κανόλα, που περιέχει λιπαρά ω-3. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε ότι είναι μια διατροφή όσο πιο φυσική γίνεται και εστιάζει στο να λαμβάνουμε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται από κάθε πιάτο, ειδικά αν τη συγκρίνουμε με τη μέση δυτική διατροφή. Οι τροφές που περιλαμβάνει η δίαιτα βρίσκονται σε αφθονία στις σκανδιναβικές χώρες, όπως κρέας από κυνήγι, ρίζες, όσπρια, πουλερικά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Καθώς περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα ζάχαρης και αλατιού, αυτή η δίαιτα αμέσως θεωρήθηκε από τις καλύτερες επιλογές μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Βέβαια, υπάρχουν και άτομα που… κατακρίνουν με τον τρόπο τους τη διατροφή, δηλώνοντας πως η απώλεια βάρους μπορεί να είναι προσωρινή και πως δεν υπάρχει κάτι ξεχωριστό που να κάνει τη νορβηγική διατροφή ιδιαίτερη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί ένα πολύ ισορροπημένο (και με πολλές νόστιμες συνταγές) πλάνο διατροφής. Ποια είναι η δική σας άποψη;


Πηγή: iatronet.gr
_