Μπορεί να εμφανίσουμε στην ενήλικη ζωή δυσανεξία στη λακτόζη;


Η δυσανεξία στη λακτόζη εκδηλώνεται συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή.

Λίγα λόγια για τη δυσανεξία στη λακτόζη

Η δυσανεξία στη λακτόζη διαπιστώνεται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκή ποσότητα λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη, δηλαδή τα σάκχαρα των γαλακτοκομικών.

Τα κυριότερα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι το φούσκωμα, η ναυτία, οι κοιλιακές κράμπες, η διάρροια και τα αέρια. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται συνήθως εντός δύο ωρών από την κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται η δυσανεξία στη λακτόζη

Οι πρώτες ενδείξεις της δυσανεξίας κάνουν συνήθως την εμφάνισή τους στην ηλικία των 5 ετών περίπου. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί λαμβάνουν διάγνωση για δυσανεξία στη λακτόζη μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η δυσανεξία έχει γενετική (κληρονομική) βάση. Όλα τα μωρά είναι σε θέση να λαμβάνουν το μητρικό γάλα και να μεταβολίζουν τη λακτόζη χωρίς πρόβλημα. Μεγαλώνοντας, όμως, σε ορισμένους ανθρώπους παρατηρείται διακοπή της λειτουργίας των τμημάτων του εντέρου που παράγουν τη λακτάση. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε στα τέλη της εφηβείας, είτε στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, είτε και πολύ αργότερα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση «Clinical and Experimental Gastroenterology», έως και το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού χάνει την ικανότητα να μεταβολίζει το γάλα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Τι προκαλεί τη δυσανεξία στη λακτόζη στους ενήλικες

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν τη δυσανεξία στην ενήλικη ζωή, οι συνηθέστεροι από τους οποίους είναι οι εξής:
  1. Τροφική δηλητηρίαση
  2. Γαστρεντερίτιδα
  3. Παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn
  4. Έντονο στρες

Άλλοτε πάλι, δεν αναγνωρίζεται κάποια σαφής αιτία για την εμφάνιση της δυσανεξίας στην ενήλικη ζωή.

Δεδομένου ότι τα τεστ για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα, για να διαπιστωθεί αν όντως ευθύνονται τα γαλακτοκομικά για τα δυσάρεστα συμπτώματα χρειάζεται αρχικά μια περίοδος αποχής και έπειτα σταδιακής επανεισαγωγής, με ταυτόχρονη καταγραφή των συμπτωμάτων που τυχόν εμφανίζονται σε ένα ημερολόγιο.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί η δυσανεξία στη λακτόζη, η μόνη επιλογή είναι η υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι απαλλαγμένη από τη λακτόζη.


Πηγές: womenshealthmag.com, onmed.gr
_