Οι Τούρκοι περιμένουν στη… γωνία τον Κοντονή – Στα χέρια του η τύχη του Τουργκούτ Καγιά

Την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Καγιά είναι μέλος του TKP/ML (Τουρκικό Κομμουνιστικό Κόμμα/ Μαρξιστικό
Λενινιστικό), που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση, και αποτελεί έναν από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες στη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.
Ο 45χρονος, αιτών πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, δημοσιογράφος και ιστορικός στο επάγγελμα στη γειτονική χώρα, έχει υποστεί επανειλημμένα σοβαρά βασανιστήρια από τις τουρκικές αρχές και έχει περάσει χρόνια στην απομόνωση (6 χρόνια σε κελιά τύπου F), εξαιτίας των αγώνων του για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συνελήφθη αρχικά στα μέσα Απριλίου του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.
Απελευθερώθηκε και συνελήφθη εκ νέου τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές, ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Οι Τούρκοι περιμένουν στη… γωνία τον Κοντονή

Η είδηση μεταδόθηκε ως έκτακτη στα μεγαλύτερα τουρκικά ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για «απόφαση έκπληξη». Μάλιστα, σχολίαζαν το γεγονός πως το μέλλον του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, υπενθυμίζοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι ήδη τεταμένες, λόγω της απόφασης της χώρας μας να χορηγήσει άσυλο στους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Απεργία πείνας

Σήμερα, ο Καγιά άρχισε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος. «Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται, όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας» δήλωσε χθες από τη φυλακή ο Καγιά.
Πηγές: efsyn, Daily Sabah, newsit.gr
_