Έρπης στα μάτια: Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;


Ο ιός του έρπητα ζωστήρα, τα κρούσματα του οποίου παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία.

Ο ζωστήρας συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, σε ορισμένες δε περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο.

Όπως αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρ μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές στην όραση των ασθενών και σε σπάνιες περιπτώσεις να οδηγήσει ακόμα και στην τύφλωση».


Όπως αναφέρει ο κ. Μάλλιας, «σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και με πρόσφατες μελέτες, ο προληπτικός εμβολιασμός σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών μειώνει σημαντικά την πιθανότητα προσβολής από τον έρπητα ζωστήρα».

Έρπης ζωστήρας

Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο οποίος παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στα γάγγλια του οργανισμού συνήθως για δεκαετίες. Ο ιός αναζωπυρώνεται συνηθέστερα σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας όταν εξασθενήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

Κλινικά εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου ή και πόνου σε μια περιοχή του δέρματος και μετά από μερικές μέρες εμφανίζεται το τυπικό φυσαλιδώδες εξάνθημα, που έχει την κατανομή του δερμοτομίου (περιοχή του δέρματος, το οποίο νευρώνεται από ένα συγκεκριμένο νεύρο) το οποίο και προσβάλλεται από τον ιό.

Άλλα συνοδά συμπτώματα είναι η κακουχία, οι μυαλγίες και ο πονοκέφαλος. Επίσης, παρατηρείται διόγκωση των επιχώριων λεμφαδένων. Το φυσαλιδώδες εξάνθημα, το οποίο κατά κανόνα είναι ετερόπλευρο (εμφανίζεται δηλαδή στη μία πλευρά του σώματος), κρατά μερικές μέρες και μετά υποχωρεί. Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν μέχρι 15 μέρες, ενώ για την πλήρη υποχώρηση των δερματικών αλλοιώσεων μπορεί να περάσει ακόμα και ένας μήνας. Σε σημαντικό ποσοστό των ασθενών εμφανίζεται μεθερπητική νευραλγία.


Πηγή: kontasou.gr
_