Σκοπιανό: Κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για “Βόρεια Μακεδονία”


Την κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την μετονομασία των Σκοπίων σε "Severna Macedonia" δηλαδή “Βόρεια Μακεδονία” (το πλήρες όνομα της χώρας θα είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας") ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σκοπιανό ομόλογο του.

 

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε "εθνική γραμμή" εδώ και δεκαετίες, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό", η οποία θα είναι μία για όλες τις χρήσεις (σημ: erga omnes), όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά.

 

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων σε ότι αφορά τους αλυτρωτικούς όρους που υπήρχαν, κάτι που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατοχυρώνει την αρχαία, ελληνική, πολιτιστική κληρονομία, την οποία κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν.

 

Όπως είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία θα ισχύσει απο πλευράς της Ελλάδας εφόσον υπάρξει η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και στην Βουλή για το ζήτημα.

 

 

"Χρέος όλων μας είναι να τηρήσουμε με νηφαλιότητα αυτήν την συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταπάντησε ότι "ειναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα θεωρεί ως αυτονόητη την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί εναπόκειται σε εκείνη".

 

Ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ την Τετάρτη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα στείλει στους επικεφαλής των κομμάτων τα κείμενα της συμφωνίας.

 

Ο πρώτος που ενημέρωσε ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Πηγές της ΝΔ τόνιζαν πως ήταν ένα τυπικό τηλεφώνημα, ενώ όπως ανέφεραν ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 21.30 όπου θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Περίπου στις 19:15 ολοκληρώθηκε η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά και ακολούθησε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού στον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, κάτι που ίσως γίνει ταυτοχρόνως και απο τον Ζόραν Ζάεφ προς τους πολίτες των Σκοπίων, οι οποίοι παρακολουθούν έναν "εμφύλιο" μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της πΓΔΜ για την διαχείριση και την κατάληξη της διαπραγμάτευσης στο Σκοπιανό.

 

Πηγή: ant1news.gr


_