Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι ρόλο παίζει η ηλικία στην ανδρική γονιμότητα; Ποιος ο ρόλος του άγχους;



Σε όλη τη ζωή τους παράγουν σπέρμα οι άνδρες. Γι’ αυτό και υπήρχε η θεωρία ότι η γονιμότητά τους παραμένει σταθερή από την εφηβεία έως το τέλος της ζωής τους.

Όμως, φαίνεται ότι, όπως οι γυναίκες, έχουν ένα βιολογικό ρολόι αντίστροφης μέτρησης για τα αναπαραγωγικά τους χρόνια. Η μείωση της γονιμότητάς τους είναι βραδύτερη, αλλά αφορά τόσο την ποιότητα, όσο και την ποσότητα του σπέρματος.

Μετά τα 40, ένας άνδρας μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να καταστήσει τη σύντροφό του έγκυο, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής. Με την ηλικία μειώνεται και η ποσότητα και η κινητικότητα του σπέρματος. Έτσι, είναι πιο δύσκολο να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Έχει αποδειχτεί ότι αν ο άνδρας είναι κάτω των 25, η πιθανότητα να χρειαστεί το ζευγάρι πάνω από ένα χρόνο για να συλλάβει είναι γύρω στο 8%.Αν είναι πάνω από 35, αυτό διπλασιάζεται σε 15%.Επιπλέον, οι γυναίκες με σύντροφο πάνω από 35 ετών, έχουν περισσότερες αποβολές άσχετα με τη δική τους ηλικία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση γενετικών βλαβών στο σπέρμα των μεγαλύτερων ανδρών με αποτέλεσμα την απόρριψη του ελαττωματικού εμβρύου.

Οι αλλαγές αυτές δεν είναι ξαφνικές ούτε αντιληπτές, όπως η εμμηνόπαυση, αλλά προοδευτικές. Οι μεγαλύτεροι άνδρες είναι επίσης περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν ιατρικά προβλήματα, όπως διαβήτη, που παρεμβαίνουν στη λίμπιντό τους ή στη στυτική τους ικανότητα.

Άγχος και γονιμότητα

Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες και στην ανδρική υπογονιμότητα. Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 193 ανδρών, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά και στην καθημερινή τους ζωή. Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση μίας υποκειμενικής και αντικειμενικής κλίμακας.

Δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκαν από τεχνικούς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας αναφορικά με τη μορφολογία, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι βίωσαν αγχώδη γεγονότα στην προσωπική τους ζωή, παρουσίασαν εξασθένηση της γονιμότητας, ενώ το άγχος στην επαγγελματική ζωή δεν κατέδειξε καταστροφική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος βρέθηκε να οδηγεί σε μείωση επιπέδων τεστοστερόνης.


Πηγή: mothersblog.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια