Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή την υπόθεση του έχει συγκλονίσει την χώρα και αφορά στην κακοποίηση και βιασμό τριών παιδιών στη Λέρο από τους γονείς τους, στοχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που αφορούν στα
περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με ανήλικα θύματα στην Ελλάδα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η ψυχολόγος Τμήματος Ανηλίκων της αστυνομίας, Κωνσταντίνα Κωστάκου, σύμφωνα με την οποία από τα εν λόγω στοιχεία διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει σημαντική διακύμανση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται σε περιόδο τριετίας.
«Παρατηρούμε ότι υπάρχουν 150 – 200 τέτοιες περιπτώσεις τον χρόνο, καθώς υπάρχουν και τα παιδιά που έρχονται με εισαγγελική παραγγελία και δεν είναι καταγγελίες που υποβάλλονται απευθείας στην Υποδιεύθυνση. Ωστόσο, αν πηγαίναμε πιο πίσω θα διαπιστώνομαι ότι τα περιστατικά αυτά έχουν αυξηθεί», σημείωσε η κ. Κωστάκου.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αιτία αυτής της αύξησης είναι αποτέλεσμα πιο ευαισθητοποιημένων και ενημερωμένων γονέων ή κοινωνικού συνόλου, που δεν αποσιωπά τέτοιου είδους περιστατικά αλλά προχωρά στην καταγγελία τους. «Η δική μας σκέψη και ευχή, δεν είναι ότι έχουν αυξηθεί επειδή συμβαίνουν περισσότερο αλλά γιατί πλεόν καταγγέλλονται περισσότερο», τόνισε η κ. Κωστάκου.
Σύμφωνα με την κ. Κωστάκου, «στο 95% των περιστατικών που χειριζόμαστε, ο δράστης είναι οικείο πρόσωπο του παιδιού, ενώ περίπου το μισό από αυτό το ποσοστό αφορά στο στενότερο οικογενειακό περιβάλλον. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι άνθρωποι του στενού κοινωνικού περιγύρου της οικογένειας ή και του ίδιου του παιδιού».
Μεταξύ άλλων, η κ. Κωστάκου επισημαίνει ότι ο δράστης είναι σε κάθε περίπτωση άτομο, το οποίο το παιδί εμπιστεύεται και για αυτό ακριβώς το λόγο το παιδί είναι πολύ δύσκολο να εκμυστηρευτεί αυτό που του συμβαίνει σε κάποιον τρίτον. «Το 70% των περιπτώσεων αφορούν παιδιά που δεν αποδέχονται την κακοποίησή τους και ακόμη και αν την αποδεχθούν στη συνέχεια θα την αρνηθούν, θα την αναιρέσουν για να έρθει ένα μικρότερο ποσοστό στην συνέχεια για να το επιβεβαιώσει τελικά. Μόλις το 7% τνω παιδιών που θα καταγγείλουν, θα πουν αολοκληρωμένα την αλήθεια».
«Πολλά είναι τα παιδιά που θα υποτιμήσουν τα γεγονότα, ίσως από ντροπή ή άλλες φορές από ενοχή», καταλήγει η κ. Κωστάκου.


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια