Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Π. Χαρέλας στον ALPHA 965: “Ο Έβρος είναι πολύ επικίνδυνος ποταμός για τους μετανάστες-Επιβάλλεται ενίσχυση του προσωπικού”

Ο Έβρος είναι ένας πολύ επικίνδυνος ποταμός, γιατί τα σημεία του δεν είναι ευδιάκριτα. Είναι βαλτώδης ποταμός που σημαίνει ότι και το περπάτημα ακόμη, δεν είναι τόσο ακίνδυνο” ενώ επίσης
“φουσκώνει και ξεφουσκώνει σε πολύ λίγο χρόνο, έτσι ώστε να δίνει λάθος εντύπωση από τους μετανάστες που θέλουν να τον διασχίσουν με τα πόδια, ακόμη και με τις βάρκες” τονίζει στον Alpha 96,5 ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, λίγες ώρες μετά τη διάσωση 34 ανθρώπων από τις ελληνικές αρχές σε νησίδα εντός του ποταμού ανάμεσα σε Σουφλί και Τυχερό.
Ειδικά για το συγκεκριμένο περιστατικό μεταξύ των 34 μεταναστών “ήταν εφτά ανήλικα παιδιά” και ευτυχώς όλοι τους χαίρουν άκρας υγείας, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.
“Ποτέ δεν είναι εύκολο μία διάσωση από νησίδα να είναι ομαλή και πάντα σύντομη. Κράτησε γιατί έπρεπε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε με βάρκα να μπορέσει να τους περισυνελλέξει η ομάδα διάσωσης” εξηγεί ακολούθως ο κ. Χαρέλας απαντώντας στο ερώτημα γιατί διήρκεσε πολλές ώρες η επιχείρηση διάσωσης των 34.
Ερωτηθείς για την τρέχουσα κατάσταση των προσφυγικών ροών “Στον Έβρο δεν έχουμε ποτέ σχεδόν τέτοιες διακυμάνσεις μεγάλες, όσο στα νησιά, γι’ αυτό και ήταν ανησυχητική η διακύμανση η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα”, γνωστοποιεί ο κ. Χαρέλας και προειδοποιεί πως “όποτε θέλουνε και ανοίξουνε τις κάνουλες από την άλλη πλευρά (σ.σ. Τουρκία), μπορούν να μας πλημμυρίσουνε.Ποτέ δεν μένουμε ήσυχοι.”
Πάντως, οι συνοριακοί φύλακες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και σε αναλώσιμα. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια “είναι χειρότερη η κατάσταση. Αυτό περισσότερο μας ανησυχεί. Αν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισμός, το κατάλληλο προσωπικό, η ενίσχυση του προσωπικού, που επιβάλλεται να γίνει, νομίζω θα μιλούσαμε με περισσότερη ασφάλεια για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα” ξεκαθαρίζει ο ίδιος.
Ειδικά στον Έβρο “Μας λείπουνε θερμικές κάμερες που είναι απαραίτητες για να εντοπίζουμε τις κινήσεις ακόμη και τις βραδινές ώρες” ενώ γενικότερα στην χώρα και στα νησιά “μας λείπει μεγάλη δύναμη προσωπικού. Στα νησιά, αυτό το πράγμα, εδώ και τέσσερα χρόνια, με τις συνεχόμενες αποσπάσεις προσωπικού από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάρα πολύ ακόμη” επισημαίνει ο κ. Χαρέλας.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια