Οι 4 πιο διαδεδομένοι μύθοι για την παιδική διατροφή!


Διαβάζουμε πολλά καθημερινά στο διαδίκτυο, αλλά πολλές φορές αυτά μπορεί να αποτελούν απλά μύθους ή δεδομένα που δεν έχουν αποδειχτεί επιστημονική.

Η κατάσταση αυτή ισχύει και στον τομέα της διατροφής και ειδικά σε ό,τι αφορά την παιδική διατροφή, όπως μας ενημερώνει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Διαβάστε παρακάτω τους πιο συχνούς και διαδεδομένους μύθους για την παιδική διατροφή και τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Αν δεν καταναλώνεις γάλα, δεν θα ψηλώσεις

Το μέγιστο ύψος κάθε ανθρώπου καθορίζεται κυρίως από γενετικούς παράγοντες. Από την άλλη, μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού. Είναι αλήθεια ότι το γάλα είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, που ωφελούν τη σκελετική υγεία. Όμως δεν είναι απαραίτητο να πάρεις το ασβέστιο από το γάλα. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το τυρί, το γιαούρτι, τα άσπρα φασόλια, οι σαρδέλες, το σπανάκι, η λαχανίδα. Καλό είναι τα παιδιά να καταναλώνουν 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων ημερησίως (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Για το χτίσιμο γερού σκελετού είναι απαραίτητα ο φώσφορος και η βιταμίνη D.

Αν δεν αδειάσεις το πιάτο σου, χάνεις τη δύναμή σου

Η πίεση ποτέ δεν βοήθησε κανέναν, ειδικά σε θέματα φαγητού, επισημαίνει η κ. Σταματάκη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά για το τι και κυρίως πόσο πρέπει να φάνε. Τα παιδιά υπακούνε στα δικά τους εσωτερικά μηνύματα και μπορούν και καταναλώνουν όση τροφή χρειάζονται μέχρι να χορτάσουν. Η πίεση μπορεί να τα οδηγήσει στο να χάσουν το έμφυτο αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι η ποσότητα που χρειάζεται να φάει το παιδί σε σχέση με του ενήλικα είναι πολύ διαφορετική.

Αν το παιδί δεν τρώει κάποιο τρόφιμο, δεν το μαγειρεύουμε

Πολλές φορές όταν κάποιο παιδί δεν τρώει ένα τρόφιμο (π.χ. μπρόκολο), οι γονείς σταματούν να το μαγειρεύουν. Δε χρειάζεται να πιέσουμε το παιδί για να δοκιμάσει ή να καταναλώσει μια τροφή που δεν θέλει, αλλά πρέπει την τροφή αυτή να τη βάζουμε στο τραπέζι μας, συστήνει η ειδικός. Οι μελέτες αναφέρουν ότι ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με μια νέα τροφή τουλάχιστον 10-15 φορές πριν αποφασίσει να τη δοκιμάσει.

Προτιμάμε τους φρέσκους χυμούς από τα φρούτα

Οι χυμοί είναι ένα αγαπημένο ρόφημα των παιδιών και γι’ αυτό πολλές φορές καταναλώνονται εις βάρος των φρούτων. Η αλήθεια είναι ότι οι χυμοί φρούτων (ακόμη και οι φρέσκοι) περιέχουν λιγότερες φυτικές ίνες και περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες απ’ ότι ένα φρούτο. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ένα παιδί δεν θα πρέπει να καταναλώνει πάνω από 1 μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά τους τυποποιημένους χυμούς πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και να βλέπετε αν περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.


Πηγή: okaa.gr
_