Ο αρχηγός με το διεθνές ένταλμα, ο 48χρονος με το ηλεκτρικό σίδερο και οι… επαγγελματίες διαρρήκτες

Πέντε μέλη συμμορίας διαρρηκτών από τη Γεωργία εντόπισαν και συνέλαβαν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας. Ανάμεσά τους και ο φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας, εις βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις ισπανικές αρχές για ληστείες, που έχει διαπράξει εκεί.

Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και αναζητούν ως μέλος της ίδιας συμμορίας και έναν 48χρονο, ο οποίος κατά την έρευνά τους διαπιστώθηκε πως κατά το παρελθόν σε ληστρικές επιδρομές βασάνιζε τα θύματά του με ηλεκτρικό σίδερο, προκειμένου να του αποκαλύψουν πού είχαν κρυμμένες τις οικονομίες τους.


Τους χαρακτηρίζουν βίαιους, οργανωμένους και… επαγγελματίες.
Ο «αρχηγός» συμμετείχε στο σύνολο των αξιόποινων πράξεων και ήταν εκείνος που έδινε τις εντολές στα υπόλοιπα μέλη, έχαιρε απόλυτου σεβασμού των μελών της οργάνωσης και μάλιστα ήταν αυτός, που επέλεγε τα άτομα που θα ενταχθούν στην οργάνωση.
Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν κακοποιοί επιπέδου «δρόμου» (street level criminals), που ενεργούσαν με διακριτούς ρόλους (φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι, κατοπτεύοντες κλπ.), τηρώντας μεταξύ τους κανόνες σχετικής ιεραρχίας, ενώ σε περίπτωση που ο «στόχος» απαιτούσε την παρουσία περισσότερων ατόμων, στρατολογούσαν εκτάκτως νέα άτομα για ενίσχυση.
Κατά την εγκληματική τους δραστηριότητα και προκειμένου να καταστήσουν δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις αστυνομικές Αρχές, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα που ήταν καταχωρημένα σε στοιχεία τρίτων αλλοδαπών προσώπων.
Ορμητήριο της ομάδας αποτελούσαν καταστήματα στο κέντρο των Αθηνών, στα οποία σύχναζαν κυρίως  ομοεθνείς τους και τους προσέφεραν ασφάλεια προκειμένου να καταστρώνουν με ακρίβεια τα επιχειρησιακά τους σχέδια.


Αρκετές φορές μάλιστα, τα μέλη της οργάνωσης μετά από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων συγκεντρώνονταν όλοι μαζί στα καταστήματα αυτά, προκειμένου να προβούν στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων των ενεργειών τους και στο μοίρασμα των κερδών.
Από τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι τα αντικείμενα που αφαιρούσαν από τις οικίες, τα πωλούσαν σχεδόν αμέσως σε διάφορα ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.
Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη εφαρμοζόμενη μεθοδολογία, την οποία σπάνια διαφοροποιούσαν.
Συγκεκριμένα στο στάδιο της προπαρασκευής των ενεργειών τους, αφού εντόπιζαν τους «στόχους», μετέβαιναν πρωινές ώρες όταν οι ένοικοι τους έλειπαν και προχωρούσαν στην κατόπτευση των οικιών και στην παρακολούθηση της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.
Επιπλέον απέκρυπταν, σε σημεία κοντινά της οικίας που θα ενεργούσαν, τα  διαρρηκτικά τους εργαλεία, μηδενίζοντας τις πιθανότητες να βρεθούν στην κατοχή τους σε ενδεχόμενο έλεγχο από τις διωκτικές Αρχές. Μάλιστα η ενδυμασία τους ήταν εναρμονιζόμενη, κάθε φορά, στην περιοχή που επέλεγαν να δράσουν, για να μην κινούν υποψίες.
Κατά τη διάρκεια των κλοπών τουλάχιστον δύο μέλη της οργάνωσης επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία, ενώ έτερο μέλος που βρισκόταν εντός, συνομιλούσε διαρκώς στο τηλέφωνο με τους «τσιλιαδόρους» για να έχει άμεση ενημέρωση αν πλησίαζε κάποιος από τους ενοίκους ή τις αστυνομικές Αρχές.
Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους διαφόρους τύπους κλειδαριών, επιλέγοντας τα απαραίτητα εργαλεία που απαιτούνται για τη διάρρηξη της θύρας.
Από τα σπίτια αφαιρούσαν κυρίως χρήματα, χρυσαφικά, ασημικά, ρολόγια, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, μέρος των οποίων έστελναν σε χώρες του εξωτερικού.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, αυτοκίνητα και στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:
·         πλήθος κοσμημάτων, ασημικών και ρολογιών,
·         πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων και κλειδιά οικιών,
·         επιτραπέζιος τροχός για την κατασκευή κλειδιών πασπαρτού,
·         πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών (tablet, laptop, φωτογραφικές μηχανές),
·         αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό,
·         δελτία αποστολής αντικειμένων και ιδιωτικά συμφωνητικά από ενεχυροδανειστήρια και διάφορα άλλα αντικείμενα.


Μανώλης Ασαριώτης 
_