Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στα «Παλαιολόγεια 2018» ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, παρέστη και φέτος στον εορτασμό των
«Παλαιολογείων», που έλαβε χώρα στις 29 Μαΐου 2018 στον Μυστρά, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Η 29η Μαΐου αποτελεί ημέρα ανάμνησης της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, καθώς και της ηρωικής θυσίας του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των υπερασπιστών της Πόλης.
Στην Καστροπολιτεία του Μυστρά, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που στις 6 Ιανουαρίου 1449, ανήμερα των Φώτων, στέφθηκε στον ίδιο χώρο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, μετέβησαν στον Ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην πλατεία του Μυστρά, όπου παρόντος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τελέσθηκε Τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου.


Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, μετά το τέλος των εκδηλώσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα κορυφώνονται εδώ, στον Μυστρά της Λακωνίας, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 565 έτη από την Άλωση της Πόλης. Ας κρατήσουμε στο νου και την καρδιά μας ότι ο θρυλικός τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, που διακρίθηκε για την αποφασιστικότητα, τη σύνεση και το θάρρος του. Πολέμησε γενναία μέχρι τέλους σε μια τεράστια άνιση μάχη. Πιστός στο καθήκον, δεν εγκατέλειψε τη θέση του και έπεσε ηρωικά μαχόμενος, στις 29 Μαΐου 1453.
Εμείς με τη σειρά μας, μια μέρα όπως η σημερινή, οφείλουμε να τον ανακαλέσουμε στη συνείδησή μας, ατομική και συλλογική, ως ήρωα του χρέους και της θυσίας.
Αυτή ακριβώς η θυσία του, ας συνεχίσει να μας εμπνέει και να μας δείχνει το δρόμο του χρέους και του καθήκοντος, ώστε να επαγρυπνούμε για το καλό της πατρίδας και των παιδιών μας. Ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό».
Στις φετινές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτριος Συλλούρης,  οι Βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Στρατηγάκος, ο Δήμαρχος Δ. Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι επίσημοι μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σπάρτης, όπου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση για την ανακήρυξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου σε επίτιμο δημότη Σπάρτης.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ανέφερε τα εξής:
«Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Ευστάθιο με συνδέει μια βαθιά πνευματική σχέση. Γνωριζόμαστε χρόνια και νιώθω τυχερός που με τιμά με τη φιλία και την καθοδήγησή του, όσες φορές χρειάστηκε να αντλήσω δύναμη από την Εκκλησία μας, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Αποτελεί υπόδειγμα Ποιμενάρχη και με το επί 38 έτη πολυποίκιλο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό του έργο, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πρόοδο και την ευημερία της αγαπημένης μας Σπάρτης. Εύχομαι ο Θεός να Του δίνει μακροημέρευση και πλήρη ευόδωση των αγαθών προσπαθειών Του».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια