Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αναδιάρθρωση για τη Σούπερ Λίγκα τη σεζόν 2018-2019

Εδώ και αρκετό καιρό έχει τεθεί επί τάπητος η αναδιάρθρωση του ελληνικού πρωταθλήματος. Έχουν συζητηθεί διάφορα, με κεντρικό στόχο να ανανεωθεί η Σούπερ Λίγκα, με μια δομή η οποία θα βοηθήσει στην αύξηση την ανταγωνιστικότητας και των εσόδων ενώ ταυτόχρονα θα ανανεώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ξεκίνησε αρχικά τις συζητήσεις και βρίσκεται πλέον στην αναζήτηση βέλτιστων διαδικασιών για αυτή την αναδιάρθρωση.
Η ερχόμενη αγωνιστική σεζόν, θα είναι μεταβατική, με την προοπτική στην αμέσως επόμενη να προκύψει μια Super League με 12 ομάδες. Για να συμβεί αυτό, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και υποβιβασμούς, θα χρειαστεί να προετοιμαστεί σταδιακά το έδαφος. Αρχικά για το πρωτάθλημα 2018-2019, οι ομάδες θα αυξηθούν σε 20. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ότι οι ουραγοί της 1ης κατηγορίας, Πλατανιάς και Κέρκυρα, παραμένουν στην μεγάλη κατηγορία ενώ επίσης ανεβαίνουν και οι 4 πρώτες ομάδες από την Football League. Το σχέδιο είναι αυτές οι 20 ομάδες να μοιραστούν σε δύο ομίλους των 10, βάσει δυναμικότητας. Οι τοπ 4 ομάδες του πρωταθλήματος- ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός- θα χωριστούν ανά δύο σ’ αυτούς τους ομίλους, ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Στην αρχική φάση όλες οι ομάδες θα παίξουν από δύο γύρους. Στη συνέχεια οι 5 πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν μεταξύ τους για να αναδειχθεί η πρωταθλήτρια και να καθοριστεί ποιες θα βγουν στην Ευρώπη. Αυτές οι 10 ομάδες θα εξασφαλίσουν επίσης και  τη θέση τους στη Superleague 1 της σεζόν 2019-2020.


Οι υπόλοιπες 10 ομάδες θα συμμετέχουν σ’ ένα ξεχωριστό τουρνουά. Σύμφωνα με την τελική κατάταξη η 1η και 2η  θα βρεθούν στη Superleague 1 της μεθεπόμενης χρονιάς ενώ οι υπόλοιπες 8 θα δημιουργήσουν τη Superleague 2, μαζί με τις ομάδες που θα ανέβουν από τη Football League. Με βάση το νέο σχεδιασμό στην ερχόμενη σεζόν, οι ομάδες θα δώσουν 36 αγώνες και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι καταλυτικά για το 2019-2020.

Φυσικά οποιαδήποτε προσπάθεια δομικής αλλαγής, δημιουργεί πάντα προβληματισμούς και καίρια ερωτήματα. Για παράδειγμα, πώς θα ορίζεται η δυναμικότητα των ομάδων; Πώς θα διαμορφώνεται η βαθμολογία και ποιος θα είναι ο τρόπος ανάδειξης του πρωταθλητή; Τι θα γίνει με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν φέτος; Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά ζητήματα που μένουν αναπάντητα καθώς ο σχεδιασμός δεν έχει ανακοινωθεί αναλυτικά.

Προπαρασκευαστική λοιπόν η επόμενη αγωνιστική σεζόν, με τη δημιουργία δύο ομίλων που θα έχουν ουσιαστικά το δικό τους πρωτάθλημα. Και μαζί με όλες αυτές τις αλλαγές που έρχονται στο ερχόμενο πρωτάθλημα, θα ξεκινήσει η χρήση του συστήματος VAR στα ελληνικά γήπεδα.

To VAR φαίνεται να κερδίζει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιρικών παραγόντων, αφού έκανε το ντεμπούτο του και στο φετινό μουντιάλ. Κι ενώ εδώ συζητάμε για τις αλλαγές που θα δούμε από Σεπτέμβριο στη Σούπερ Λίγκα, στη Ρωσία το Παγκόσμιο Κύπελλο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη, με μεγάλες ομάδες να διεκδικούν το πολυπόθητο τρόπαιο. Ποια χώρα θα κερδίσει το Κύπελλο; Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία και Γαλλία είναι μόνο μερικές από τις πιο δυνατές ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό μουντιάλ και υπόσχονται πως η συνέχεια θα είναι συναρπαστική!

 

 


 

 


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια