Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με την αύξηση του κοιλιακού λίπους




Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στα παχύσαρκα άτομα σχετίζονται με τα υψηλά ποσοστά κοιλιακού λίπους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη.

Η μελέτη δείχνει ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι χαμηλότερα σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους και αφήνει να εννοηθεί ότι τα υπέρβαρα άτομα με μεγάλη περίμετρο μέσης θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο της συγκεκριμένης βιταμίνης ώστε να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Η παχυσαρκία ως γνωστόν αποτελεί παγκόσμια επιδημία, καθώς συντελεί σε 2,8 εκατομμύρια θανάτους, κατ’ εκτίμηση, παγκοσμίως, σε ετήσια βάση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με χειρότερη οστική υγεία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί και με υψηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων, αυτο-άνοσων παθήσεων και καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου VU και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Leiden στην Ολλανδία, μελέτησαν πως η ποσότητα του συνολικού σωματικού λίπους και η κοιλιακή παχυσαρκία σε συμμετέχοντες στη μελέτη «Netherlands Epidemiology of Obesity» σχετίζονταν με τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό τους.

Μετά τη συνεκτίμηση και άλλων σχετικών παραγόντων (όπως το χρόνιο νόσημα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα μειωμένα επίπεδα σωματικής άσκησης), οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο το ολικό, όσο και το κοιλιακό λίπος σχετίζονταν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στις γυναίκες. Αν και το κοιλιακό λίπος είχε μεγαλύτερη επίπτωση.

Στους άνδρες, το κοιλιακό και το ηπατικό λίπος σχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Σε όλες τις περιπτώσεις όσο μεγαλύτερη η ποσότητα του κοιλιακού λίπους, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Επόμενος στόχος των ειδικών είναι να μελετήσουν τον υποκείμενο μηχανισμό του συσχετισμού αυτού για να δουν αν η έλλειψη βιταμίνης D προδιαθέτει σε αποθήκευση λίπους ή αν τα αυξημένα ποσοστά λίπους στο σώμα μειώνουν τα επίπεδα της βιταμίνης D.


Πηγή: in.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια