Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύσκεψη υπό τον Τζανέτο Φιλιππάκο στην Πάτρα για την αποτίμηση της επιχείρησης και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας


Ζητούμενο η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων για την διατήρηση της ομαλότητας στην πόλη και το λιμάνι
 

«Είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά δεν εφησυχάζουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

 

 

 

Μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη ευρεία επιχείρηση στο νέο Λιμάνι της Πάτρας για τη μεταφορά 619 προσφύγων και μεταναστών, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, επισκέφθηκε και πάλι την Πάτρα, χθες το πρωί, 22 Μαΐου 2018, με σκοπό τον απολογισμό των έως τώρα ενεργειών, την ενίσχυση της συνεργασίας και τον σχεδιασμό μελλοντικών δράσεων.

 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) στο νέο Λιμάνι της Πάτρας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νικόλαος Κοντοές και ο υπεύθυνος ασφαλείας της λιμενικής εγκατάστασης, Δημήτριος Κολέτσος. Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβαν μέρος ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Περιφερειακός  Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρωνιάς και ο Διοικητής Ασφαλείας Πατρών, Αστυνομικός Διευθυντής Απόστολος Μαρτζάκλης. Από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχαν ο Διευθυντής Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης, Υποναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου, ο Διοικητής της 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αρχιπλοίαρχος Σπυρίδων Κοντομάρης και ο Λιμενάρχης Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, Πλοίαρχος Δρόσος Ρείζης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, επιθεώρησαν τους χώρους της «ΑΒΕΞ» και του «Λαδόπουλου», ενώ ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο του ΟΛΠΑ στους χώρους του λιμανιού, όπου συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της δεύτερης μεγάλης εξωτερικής περίφραξης και δρομολογείται η ενίσχυση του φράκτη του ISPS (ελεγχόμενη ζώνη λιμενικής εγκατάστασης). Επίσης, ο κ. Φιλιππάκος επισκέφθηκε την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας.

 



Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πάτρα, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους και, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

 

«Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς και για τη συνεργασία σας και τον τρόπο με τον οποίο καλύψατε την ανθρωπιστική αυτή, θα έλεγα, επιχείρηση, που έγινε πριν λίγες ημέρες.

 

Σήμερα βρίσκομαι και πάλι στην Πάτρα εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας, ως υπεύθυνος Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, ώστε να γίνει η αποτίμηση, να δούμε την παρούσα κατάσταση και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα. Το λιμάνι έχει επιστρέψει στην ομαλότητα και από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ώστε να μην ανακύψουν νέα ζητήματα. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται και –το κυριότερο– προσαρμόζονται στις αναδυόμενες ανάγκες, ώστε να διατηρήσουμε την υπάρχουσα εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού.

 


Συνηθίζω να λέω ότι η συνεργασία είναι η λέξη –κλειδί για την επίτευξη των στόχων μας. Θα πρέπει όλοι μαζί, οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και οι Τοπικοί Φορείς να συνεργαστούμε. Έχουμε επιτύχει κάτι πολύ θετικό, αλλά ζητούμενο δεν είναι μόνο η επίτευξη ενός στόχου, αλλά και η διατήρησή του. Και πιστέψτε με, η διατήρηση  αυτού του στόχου, είναι ακόμα πιο δύσκολη.

 

Δεν θεωρούμε ότι το ζήτημα έχει λήξει. Γνωρίζουμε ότι θα μας απασχολήσει και το επόμενο διάστημα και γι’ αυτό οφείλουμε να το παρακολουθούμε και σε κάθε περίπτωση να εκδηλώνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διαφυλάξουμε αυτό το οποίο πετύχαμε. Εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας, πρέπει να σας πω ότι υπάρχει η βούληση.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι και θα ήθελα να εκφράσω την επιθυμία μου, κάθε φορά που θα έρχομαι σε αυτή την όμορφη πόλη, να είναι τα πράγματα ομαλά και να μην υπάρχουν προβλήματα».

 


Ερώτηση δημοσιογράφου: Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα από την Αστυνομία και ότι αν εντοπιστεί κάποιο άτομο, προσάγεται. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξημένα μέτρα και από το Λιμενικό και ότι γίνονται ενέργειες να κλείσει η ΑΒΕΞ. Δυστυχώς δεν έχουμε όμως κάτι για το χώρο του «Λαδόπουλου», που αποτελεί μεγάλη πληγή για την πόλη. Έχετε έρθει σε επαφή με το Δήμο;

 

«Ασφαλώς υπάρχουν συζητήσεις και συνεννοήσεις και ζητούμενο είναι να υπάρχει συνεργασία. (…) Υπάρχει επιτήρηση και στους χώρους του «Λαδόπουλου» και τα μέτρα θα προχωρήσουν, ώστε να ελέγξουμε πλήρως και αυτή την εγκατάσταση. Ακόμα κι αν ελέγξουμε βέβαια αυτούς τους χώρους, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλοι χώροι συγκέντρωσης μεταναστών. Πρέπει λοιπόν να μην εφησυχάζουμε, να είμαστε σε εγρήγορση και να κάνουμε τις κινήσεις που επιβάλλονται».

 


Ερώτηση δημοσιογράφου: Για το παλαιό Λιμεναρχείο γνωρίζετε; Ήταν και εκεί μέχρι πρόσφατα μετανάστες.

 

«Υπάρχει και εκεί κάποιο θέμα, δεν είναι όμως ιδιαίτερα σοβαρό. Ελέγχεται και αυτό και σε κάθε περίπτωση, όπου δημιουργηθεί πρόβλημα, θα εκδηλωθούν άμεσα τα μέτρα που απαιτούνται».

 


Ερώτηση δημοσιογράφου: Έχετε πληροφόρηση σχετικά με το αν θα συνεχιστούν τα μέτρα φύλαξης στο λιμάνι;

 

«Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί από τον Ιανουάριο του 2018, και σήμερα ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο του ΟΛΠΑ τον κ. Κοντοέ, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά, ότι επισπεύδονται.  Ενώ ο σχεδιασμός προέβλεπε ολοκλήρωση το 2019, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη περίφραξη, ενώ ενισχύεται και ο φράκτης του ISPS. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης επιδιώκουμε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στους εξωτερικούς χώρους, μέχρι τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα να εισέλθουν στην ελεγχόμενη ζώνη του ISPS, ώστε οι πρόσφυγες και μετανάστες να μην εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα για να εισέρχονται παράνομα σε οχήματα, με σκοπό να ταξιδέψουν στην Ιταλία».

 


Ερώτηση δημοσιογράφου: Οι Πατρινοί αγωνιούν και πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν οι μετανάστες. Εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το καλοκαίρι δεν θα γίνει η Πάτρα πόλος μεταναστών;

 

«Είμαι πάντοτε ειλικρινής και πάντοτε ρεαλιστής. Κερδίσαμε μια μάχη, το λέω μεταφορικά, γιατί άλλωστε επρόκειτο περισσότερο για μια ανθρωπιστική δράση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι την επομένη μέρα ή τον επόμενο μήνα,  ξέρουμε τι θα συμβεί. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε μπροστά σε ένα πρόβλημα το οποίο έχει ταλαιπωρήσει την Πάτρα 25 χρόνια. Ανησυχούμε, δεν εφησυχάζουμε και σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε αυτά που πρέπει για την διατήρηση της ομαλότητας».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια