Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φολικό οξύ: Τι προσφέρει στον οργανισμό μας και σε ποιες τροφές θα το βρούμε;


Αποτελεί ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας, μια βιταμίνη την οποία έχει ανάγκη το σώμα μας για να παράγει νέα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Φολικό ή φυλλικό οξύ; Ποια η διαφορά τους;

Το φολικό οξύ (folate) είναι η βιταμίνη που υπάρχει φυσικά στις τροφές, ενώ το φυλλικό οξύ (folic acid) είναι το συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο, για πρώτη φορά το 1943. Το φυλλικό οξύ δεν υπάρχει εκ φύσεως στις τροφές αλλά βρίσκεται στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Η φυσική βιταμίνη δεν είναι ακριβώς ίδια με τη συνθετική. Το φολικό οξύ, όταν εκτίθεται στον αέρα και τη ζέστη γίνεται ασταθές και διασπάται, συνεπώς καθίσταται άχρηστο για τον οργανισμό. Αλλά μια μικρή ποσότητα της φυσικής βιταμίνης μετατρέπεται με την οξείδωση (μια φυσική διαδικασία) σε φυλλικό οξύ που είναι μια πολύ πιο σταθερή μορφή και διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα ανθρώπινα κύτταρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυλλικό οξύ αυτό καθεαυτό αλλά το μετατρέπουν (κυρίως στο συκώτι) στις φυσικές μορφές της βιταμίνης. Αυτός είναι ο λόγος που το φυλλικό οξύ, παρότι δεν βρίσκεται στις τροφές αποκαλείται βιταμίνη. Όμως, καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία, η μετατροπή του φυλλικού οξέος σε φολικό οξύ μέσα στο σώμα καθίσταται δυσκολότερη.


Συνήθεις αιτίες ανεπάρκειας φολικού οξέως

Η συνήθης αιτία ανεπάρκειας φολικού οξέος είναι η ανεπαρκής πρόσληψή του μέσα από τις τροφές. Τα πιο συχνά συμπτώματα που δείχνουν ότι οι τιμές του είναι σε χαμηλά επίπεδα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν κόπωση, λίγη ενέργεια, λήθαργος, αίσθημα λιποθυμίας και εύκολο λαχάνιασμα. Επίσης, το δέρμα μπορεί να φαίνεται χλωμό, οι ασθενείς να διαμαρτύρονται για πονοκεφάλους και να εμφανίζουν αυξημένους παλμούς στην καρδιά.

Στα αίτια της ανεπάρκειας συμπεριλαμβάνονται:
  • Διατροφή φτωχή σε φολικό οξύ
  • Εγκυμοσύνη
  • Παθήσεις του εντέρου που προκαλούν προβλήματα δυσαπορρόφησης, π.χ. κοιλιοκάκη
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις π.χ. νόσος του Crohn
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία και μεσογειακή αναιμία.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει εκτός από τη λήψη φυλλικού οξέως κάθε μέρα και την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε φολικό οξύ.

Το σώμα δεν αποθηκεύει πολύ φολικό οξύ και για το λόγο αυτό χρειάζεται μια τακτική κατανάλωση τροφών που το περιέχουν, προκειμένου ο οργανισμός να λειτουργεί σωστά. Τέτοιες  τροφές είναι το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια, το καστανό ρύζι, το συκώτι και οι πατάτες.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το φυλλικό οξύ που υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα απορροφάται καλύτερα από εκείνο που βρίσκεται φυσικά στις τροφές. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι το φολικό οξύ καταστρέφεται εύκολα κατά το βράσιμο. Για το λόγο αυτό, βράστε για μικρό χρονικό διάστημα τα λαχανικά σας ή προτιμήστε το μαγείρεμα στον ατμό.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές φοβούνται ότι η παρουσία του φυλλικού οξέος αντί για τη φυσική μορφή της βιταμίνης σε αφύσικα επίπεδα στο σώμα μπορεί να κάνει κακό στην υγεία και προτείνουν την πρόσληψη της βιταμίνης μόνο με φυσικό τρόπο, δηλαδή από τις τροφές και όχι από εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής.


Πηγές: healthreport.gr, healthyliving.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια