Γυναίκες στην Εθνοφυλακή και με το νόμο

Γυναίκες στην Εθνοφυλακή και με το νόμο. Αυτή θα είναι μια από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στην σχεδόν εκ βάθρων αναμόρφωση του υπάρχοντος θεσμικού
πλαισίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert η επεξεργασία του σχεδίου από την νομική υπηρεσία του υπουργείου έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές αναμένεται εντός των προσεχών ώρων να δοθεί προς έγκριση στον αρμόδιο για θέματα εθνοφυλακής, υπουργό, Αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτη Κουβέλη.

Εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του Αναπληρωτή Υπουργού, με δεδομένο ότι κατά το παρελθόν ο κ. Κουβέλης έχει εκφράσει με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή του σην δυνατότητα ένταξης των γυναικών στην Εθνοφυλακή.

Να σημειωθεί ότι προ ημερών ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Σπύρος Δανέλλης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με αφορμή την παρουσίαση -σε άσκηση Εθνοφυλάκων στην Ικαρία-από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο της πρώτης γυναίκας Εθνοφύλακα. Ο κ. Δανέλλης στην σχετική ερώτηση ζητάει απαντήσεις αναφορικά με την συμμετοχή της στην συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με δεδομένη την απουσία σχετικής πρόβλεψης στο υπάρχον νομικό πλαίσιο.

Διαβάστε την ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού:

Το τελευταίο διάστημα δημοσιογραφικές πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από σχετικές φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), κάνουν λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών στην Εθνοφυλακή, παρότι το ΓΕΣ διευκρινίζει πως δεν πρόκειται για στελέχη. Συγκεκριμένα, δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν πως στη Θράκη σύζυγοι στρατιωτικών έχουν βρεθεί σε χώρο εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι αποτελούν τις πρώτες γυναίκες της Εθνοφυλακής. Σε άλλες φωτογραφίες από εκπαίδευση Εθνοφυλάκων διακρίνεται γυναίκα με στολή παραλλαγής σε θερμή χειραψία με τον Αρχηγό του ΓΕΣ. Στην δε Ικαρία, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε και επισήμως την «πρώτη γυναίκα Εθνοφύλακα».

Δεδομένου ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν προβλέπεται η δυνατότητα ένταξης γυναικών στην Εθνοφυλακή.

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία «ένταξης» γυναικών στην Εθνοφυλακή γίνεται μάλλον ανεπίσημα και χωρίς κριτήρια, όπως τουλάχιστον αυτά που ορίζει ο ν. 1295/1982, και δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί κάποια σχετική προκήρυξη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Με ποιες διαδικασίες και βάση ποιου νόμου επελέγη η «πρώτη γυναίκα εθνοφύλακας», στην οποία αναφέρθηκε μάλιστα ο ίδιος;
Θα μπορέσει η συγκεκριμένη «Εθνοφύλακας» να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την πρόσληψη 746 Εθνοφυλάκων, που έχει προκηρύξει το ΓΕΣ για το 2018;
Περιλαμβάνει η εκπαίδευση των γυναικών που συμμετέχουν στις ασκήσεις Εθνοφυλακής βολές με όπλα; Σε περίπτωση ατυχήματος πως καλύπτονται τόσο οι διοικήσεις των Μονάδων, όσο και οι ίδιες οι εκπαιδευόμενες;Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

onalert.gr
_