Έλενα Ακρίτα: Η (αν)Ασφάλεια υψηλών προσώπων

Σε κείμενό της στα ΝΕΑ υπό τον τίτλο «Η (αν)Ασφάλεια υψηλών προσώπων». η Έλενα Ακρίτα γράφει για τη φύλαξη πολιτικών προσώπων από την αστυνομία. Αναλυτικά: Κάπου 3.500
αστυνομικοί, που προφανώς μας περισσεύουν, φυλάνε πολιτικούς, διπλωμάτες, ευπαθείς στόχους κι επισήμους. Στο καντόνι Νιντβάλντεν της Ελβετίας, όπου ως γνωστόν κατοικούμε, τα πάντα όλα βρίσκονται υπό έλεγχον, η δε εγκληματικότης στο μηδέν. Συνεπώς για να μην κάθονται και βαριούνται οι άνθρωποι τους στέλνουμε στις φρουρές υψηλών προσώπων. Ασχέτως που ο Τόσκας μάς είπε πως θα μας επιστρέψει 800 πίσω.
Να ξεκαθαρίσουμε πως εδώ δεν μιλάμε για λαϊκισμούς του τύπου «μην τους φυλάει κανένας», αυτά είναι φαιδρότητες. Να τους φυλάνε, να τους φρουρούν, να τους προσέχουν, να τους έχουν κορόνα στο κεφάλι τους. Ομως τόσο πολλοί να φυλάνε τόσο λίγους, ενώ απ’ την άλλη πλευρά τόσο λίγοι να φυλάνε τόσο πολλούς; Δεν είναι ωραίος τρόπος αυτό τώρα.
«Οι αστυνομικοί στους δρόμους είναι λιγότεροι απ’ αυτούς στην ασφάλεια υψηλών πρόσωπων» λέει σωστά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέσμευσε το 20% των αστυνομικών – που ήταν στη φύλαξη της ΝΔ – για να επιστρέψουν στην προστασία των πολιτών. Καλά έκανε, όμως δεν θα έπρεπε να αιτηθεί και τη μείωση της προσωπικής του ασφάλειας; 30 αστυνομικοί, 3 αστυνομικά οχήματα και 2 μηχανές γιατί; Σαφέστατα να προστατεύεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά όχι κι έτσι.
Επίσης οι αρχηγοί κομμάτων – Γεννήματα, Κουτσούμπας, Θεοδωράκης, Καμμένος και Λεβέντης – έχουν ο καθένας από 15 άνδρες, 2 οχήματα και έξτρα 24ωρη φύλαξη για τα σπίτια τους. Γιατί τόσος συνωστισμός, αγάπες μου, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά οι μισοί;
Πάμε τώρα στη χαρά του Οργουελ: όλοι οι υπουργοί είναι ίσοι έκτος από τους υπουργούς που είναι πιο ίσοι από τους άλλους. Κάθε υπουργός δικαιούται από 5 άνδρες. Εκτός από τον Τσακαλώτο που έχει 13. Τον Σπίρτζη με 10. Αχτσιόγλου 9, Παππάς 12, Κουρουμπλής 12, Πολάκης 9, Γεροβασίλη 8. Βγάζουμε έξω τους Δραγασάκη και Κοντονή (έχουν από 10): τον πρώτο επειδή είναι και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, τον δεύτερο επειδή ως υπουργός Δικαιοσύνης αποτελεί αναμφίβολα στόχο.
Εκεί που σπάνε τα κοντέρ είναι με τον Φλαμπουράρη. Είναι τέτοια τα χουβαρνταλίκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που στην προσωπική του φρουρά έχει 15 παρακαλώ, ενώ γύρω από το σπίτι του σε 24ωρη βάση υπάρχει κλούβα των ΜΑΤ με 20 άνδρες. Η οποία κλούβα καλύπτει, λέει, και την ασφάλεια της γύρω περιοχής, ενώ η δικαιολογία για την υψηλή, την ύψιστη προστασία του κ. Φλαμπουράρη είναι οι επιθέσεις στο σπίτι του. Still, 35 άτομα τα λες και διμοιρία plus.
Οι ίδιοι οι αστυνομικοί, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρονται «σε μια αστυνομία για την κοινωνία κι όχι στην υπηρεσία κομματικών συμφερόντων». Κι ευελπιστούμε πως θα επαναφέρουν στην τάξη συναδέλφους τους που αρνούνται να μετακινηθούν από την ασφάλεια υψηλών πρόσωπων για να επιστρέψουν στην προστασία του πολίτη.
Σωστά φυλάσσονται πρόσωπα και σωστά φρουρούνται σπίτια. Οχι μόνο πολιτικών αλλά και κορυφαίων δικαστικών. Θες και πρώην; Εστω και πρώην. Αλλά γιατί πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής να έχουν από 4 αστυνομικούς ο καθένας; Κι άντε να πεις δικαιολογημένο για πρωθυπουργούς, είδαμε τι έπαθε ο Παπαδήμος. Ομως οι πρόεδροι της Βουλής γιατί; Τον Πολύδωρα που διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής για 24 ώρες γιατί να τον φυλάνε 4, Παναγία μου;
Αλλο να πληρώνουμε την ασφάλεια υψηλών προσώπων κι άλλο την ανασφάλειά τους. Να φρουρούνται αλλά όχι και 3.500 αστυνομικοί, έλεος. Με μέτρο.
Αλλά ποιο μέτρο θα μου πεις. Ζούμε σε μια χώρα όπου ο υπερρεαλισμός δεν είναι καλλιτεχνικό ρεύμα, είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους. Εξού και όποιος αναρωτιέται γιατί φυλάνε τόσο πολλοί τόσο λίγους, η απάντηση είναι απλή: Για να φυλάνε τόσο λίγοι τόσους πολλούς.
ΥΓ: Τα στοιχεία από το ρεπορτάζ της Αννας Καραβοκύρη στα tanea.gr που αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα policenet.gr.


_