Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς θα χάσεις κιλά στη δουλειά;



Σε κάθε γραφείο που σέβεται τον εαυτό του, το πρόχειρο και γρήγορο φαγητό είναι αυτό που έχει, μάλλον, τον κυρίαρχο ρόλο.

Δεν είναι μόνο οι τυρόπιτες, τα κρουασάν και οι κάθε είδους λιχουδιές που σερβίρονται στα κυλικεία, ούτε τα ταχυφαγεία που είθισται να δημιουργούνται γύρω από τα επαγγελματικά κτήρια. Είναι και οι τούρτες και τα πλείστα όσα κεράσματα στις γιορτές και στα γενέθλια, καθώς και οι σοκολάτες και τα τοπικά εδέσματα που συνηθίζουν να φέρνουν μαζί τους όσοι επιστρέφουν από ένα επαγγελματικό ταξίδι ή από τις διακοπές τους.

Με τόσους πειρασμούς σε κάθε γωνιά, μπορεί κανείς να μην απλώσει χέρι; Δύσκολο, απαντά ο καθηγητής Πήτερ Ρότζερς, επικεφαλής του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Ο άνθρωπος εξελίχθηκε για να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον με ελάχιστη τροφή και αυτό το αρχέγονο ένστικτο είναι εις αεί υπαρκτό», εξηγεί. «Ουσιαστικά είμαστε «προγραμματισμένοι» να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται για να απολαύσουμε «εύκολο» και πλούσιο σε ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) φαγητό».

Όταν λοιπόν το σώμα μάς «σπρώχνει» στο φαγητό, μόνη σανίδα σωτηρίας είναι η δική μας αποφασιστικότητα στο «όχι» που μπορούμε να πούμε. Αν αυτή η αποφασιστικότητα είναι μειωμένη -και σε πολλούς ανθρώπους είναι- το επακόλουθο είναι η κατανάλωση πολλών περιττών θερμίδων, οι οποίες σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή του γραφείου διπλασιάζει τις πιθανότητες να γίνει κανείς υπέρβαρος (σε σύγκριση με εκείνες που έχουν όσοι κάνουν δραστήρια δουλειά).

Μελέτες έχουν δείξει πως οι πιθανότητες αυτές γίνονται πραγματικότητα για ολοένα περισσότερους εργαζόμενους γραφείου και οι συνέπειες για την υγεία τους είναι ανυπολόγιστες. Έχει λ.χ. διαπιστωθεί πως τα κρούσματα του τύπου 2 διαβήτη, ο οποίος συσχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία, αυξάνονται διαρκώς μεταξύ των υπαλλήλων γραφείου, οι οποίοι έχουν επίσης κατά 54% περισσότερες πιθανότητες εμφράγματος σε σύγκριση με τους χειρώνακτες εργαζομένους.

Πώς μπορείτε να προστατευθείτε;

Η λύση εξαρτάται από κάθε πρόβλημα ξεχωριστά:

Ο «κουβαλητής»

Έχετε συναδέλφους που συνηθίζουν να φέρνουν το πρωί μαζί τους κρουασάν για όλους, την τούρτα που έφτιαξαν το προηγούμενο βράδυ ή γενικώς να κερνάνε «όλο το μαγαζί»; Αν ναι, τότε ο «εχθρός» του σωματικού βάρους σας είναι ένας «κουβαλητής».

Οι «κουβαλητές» δεν είναι πάντοτε καλόκαρδοι άνθρωποι που περνάνε καλά όταν κερνάνε όλο τον κόσμο. «Αυτού του είδους οι συμπεριφορές συχνά πηγάζουν από αισθήματα ανασφάλειας», εξηγεί στην εφημερίδα «Daily Mail» ο δρ Μάικλ Σινκλέρ, ψυχολόγος στην Ομάδα Ψυχολογίας του Σίτυ, στο Λονδίνο. «Με το κέρασμα αισθάνεται κανείς απαραίτητος, ενώ πολλές φορές αποκομίζει ένα (ψευδές) αίσθημα ελέγχου του χώρου εργασίας τους».


Η λύση: Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, «είναι δύσκολο να πει κανείς “όχι” δίχως να προσβάλλει αυτόν που του προσφέρει μια λιχουδιά», λέει ο δρ Σινκλέρ. Για να αποφύγετε αυτό τον σκόπελο, θέστε κάποια ερωτήματα για το τι περιέχει το κέρασμα (λ.χ. «πως έφτιαξες την τούρτα;», «σου πήρε ώρα;») και αρνηθείτε το ευγενικά αλλά αποφασιστικά, ακόμα κι αν χρειαστεί να πείτε πως κάνετε αυστηρή δίαιτα.

Φαγητό στο γραφείο

Πόσο συχνά τρώτε στο γραφείο, γράφοντας ή διαβάζοντας ταυτοχρόνως; Μάλλον πολύ, καθώς μελέτες έχουν δείξει πως σχεδόν εννέα στους δέκα εργαζόμενους δεν βγαίνουν από το γραφείο τους για να φάνε μεσημεριανό.

Το πρόβλημα είναι πως όταν τρώμε και ταυτοχρόνως κάνουμε κάτι άλλο, αποσπάται η προσοχή μας από το φαγητό, με συνέπεια να τρώμε περισσότερο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δημοσίευσαν στις αρχές του χρόνου στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» μελέτη που έδειξε πως όταν τρώμε με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη του υπολογιστή, αργεί να αναπτυχθεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Η συνέπεια είναι πως μέσα σε λίγη ώρα από το φαγητό, χρειαζόμαστε κάτι ακόμα για να χορτάσουμε.


Η λύση: Ή θα πρέπει να τρώτε στο γραφείο με κλειστό το κομπιούτερ, την εφημερίδα και το περιοδικό ή, καλύτερο ακόμα, πηγαίνετε κάπου εκτός γραφείου για το μεσημεριανό σας, συνιστούν ο δρ Ρότζερς και η διαιτολόγος δρ Σάρα Σένκερ.

Η υπνηλία

Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να κάνει ένα διάλειμμα και να ξεκουράζεται το μεσημέρι, γι’ αυτό και μειώνεται κατακόρυφα η ενεργητικότητά μας, λέει η βρετανίδα ειδικός σε θέματα ύπνου δρ Νερίνα Ραμλακάν.

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη έδειξε πως η πιο επικίνδυνη ώρα για όποιον κάνει δίαιτα είναι γύρω στις 3.30 το μεσημέρι: το 62% όσων συμμετείχαν είπαν πως εκείνη την ώρα ήταν πιθανότερο να μπουν στον πειρασμό να «σπάσουν» τη δίαιτά τους.

Η λύση: Καταπολεμήστε τη μεσημβρινή υπνηλία σας με ένα 10λεπτο περίπατο, με γρήγορο βήμα. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια έχει δείξει πως αυτή η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενεργητικότητά κατά 65%.

Μία άλλη δυνατότητα είναι να πιείτε ένα φλιτζάνι δυνατό καφέ ή τσάι, αλλά χωρίς πολλή ζάχαρη.



Γιορτές και πάρτι

Αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, τα κεράσματα των γενεθλίων, των ονομαστικών εορτών και κάθε είδους ευτυχούς γεγονότος είναι ιδιαιτέρως επίφοβα.

Η λύση: Απομακρύνετε τα κεράσματα από το γραφείο σας, συνιστά ο δρ Γουάνσινκ. Μία από τις μελέτες του έδειξε πως οι εργαζόμενες τρώνε 5,6 φορές περισσότερη σοκολάτα όταν βρίσκεται στο διπλανό γραφείο, σε σύγκριση με την ποσότητα που καταναλώνουν όταν αναγκάζονται να σηκωθούν από τη θέση τους και να περπατήσουν λίγα μέτρα για να την φτάσουν.

Μια άλλη καλή ιδέα είναι να πηγαίνετε τελευταίοι προς τη λιχουδιά. Μέχρι να έρθει η σειρά σας μπορεί να σας έχει περάσει η λαχτάρα ή έστω να έχει περισσέψει κάτι πολύ μικρό ή λίγο.


Πηγή: healthreport.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια