Η διαμαρτυρία του ΑΞΙΑ (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε την 11η Μαΐου 2018 από το Σύλλογο Συζύγων Θανόντων Ξ.Ι.Α [Αξιοπρέπεια – Ισότητα – Αλληλεγγύη] και τη στήριξη Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων, Συγκέντρωση
Διαμαρτυρίας κατά του άρθρου 12 του ν.4387/2016, που αφορά στις Συντάξεις Θανάτου, στο Υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πορεία στο Μαξίμου.
Καταρχήν το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α ζητά συγνώμη από τους Αθηναίους που ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας της δικής μας κινητοποίησης σε συνδυασμό με άλλες δύο που έλαβαν μέρος την ίδια μέρα και την ίδια ώρα. Δεν ήταν τίποτε προσχεδιασμένο. Ήταν αυθόρμητη αντίδραση μετά το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας και του κράτους που εισέπραξε το ΔΣ κατά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο, στον οποίο επέδωσαν το ψήφισμα που ακολουθεί, αφού η κ. Υπουργός ήταν απασχολημένη. Τα θέματα που συζητήθηκαν με τον κ. Υφυπουργό έχουν ως εξής:
1. Άρση ηλικιακών κριτηρίων. Απέφυγε πολλές φορές να απαντήσει επί του θέματος. Όταν πιέσθηκε δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς.
2. Επαναφορά ποσοστού στο 70%. Θα εξεταστεί μετά την αξιολόγηση και τον Αύγουστο του 2018. 
3. Δημοσιονομικό «όφελος». Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ακόμη δε γνωρίζουν το δημοσιονομικό «όφελος» που προέκυψε από την εφαρμογή του ηλικιακού κριτηρίου και της μείωσης του ποσοστού. Όταν ζητήθηκε τουλάχιστον το προϋπολογισθέν δημοσιονομικό «όφελος» δήλωσε ότι τους δανειστές δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό «όφελος».
4. Χρόνος εφαρμογής επαναϋπολογισμού. Σε ερώτηση γιατί θεωρούν τις μεταβιβάσεις νέες συντάξεις και επαναϋπολογίζουν παλαιές συντάξεις όχι από 1.1.2019 αλλά από 12.5.2016, δήλωσε ότι έτσι προεβλέπετο και πριν το νόμο Κατρούγκαλου. Όταν του είπαμε γιατί τότε το ΓΛΚ είχε εκδώσει τις πρώτες συντάξεις χηρείας χωρίς επαναϋπολογισμό και κατόπιν με εντολή του Υπουργείου Εργασίας έβγαλε νέες με επαναϋπολογισμό ζητώντας την επιστροφή μέχρι και 4.000 ευρώ, δήλωσε άγνοια και έδωσε εντολή να εξετασθεί.
5. Ύπαρξη ή μη λογισμικών έκδοσης συντάξεων ενεργών (μη συνταξιούχων) εκλιπόντων. Μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος ότι εκδόθηκε λογισμικό για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΗ, ΤΑΠΟΤΕ και μέχρι τέλος Μαίου 2018 θα εκδοθεί για ΝΑΤ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ. Δήλωσε επίσης ότι από 2.500 περιπτώσεις θανάτου ενεργών εκλιπόντων οι 1.800 είναι του ΙΚΑ εκ των οποίων 147 ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός σύνταξης.  

6. Σύνταξη τέκνων μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Θα συνεχίζεται κανονικά είτε το τέκνο φοιτά σε ΑΕΙ. ΤΕΙ, Ιδιωτικά ΙΕΚ κλπ ή σε δεύτερη σχολή ή είναι στη διαδικασία απόκτησης μεταπτυχιακού, αρκεί να δύναται να το αποδείξει.
7. Αναδρομικά σε κληρονόμους λόγω εφαρμογής ν.4307/2014. Δήλωσε ότι όποιος κάνει αίτηση τους επιστρέφεται το ποσό. Όταν ενημέρωσε το ΔΣ ότι το ΓΛΚ βάζει τις αιτήσεις στο αρχείο χωρίς ενέργεια δεν είχαν απάντηση. Συμφωνήθηκε η επανεξέταση του θέματος.
8. Για το θέμα της εργασίας το ΔΣ ήταν ξεκάθαρο. Οποιαδήποτε μοριοδότηση για 5μηνα ή 8μηνα εργασίας μέσω ΕΣΠΑ που είχε προτείνει στο παρελθόν η κ. Υπουργός δεν αντικαθιστά τη Σύνταξη που δικαιούνται τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α. Αυτή μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά για συμπλήρωση εισοδήματος αφού οι Συντάξεις Χηρείας έχουν καταντήσει επιδόματα.
9. Ζητήθηκε να υπάρξει μοριοδότηση ή ξεχωριστή κατηγορία στις πανελλήνιες για τις ορφανικές οικογένειες και μας παρέπεμψε στο Υπουργείο Παιδείας. Ζητήθηκε επίσης μοριοδότηση σε προγράμματα εργασίας για άνεργα τέκνα ορφανικών οικογενειών.
10. Ενημέρωσε το ΔΣ τον κ. Υφυπουργό ότι υπάρχουν 60 κυρίες δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του ΟΓΑ που δεν τους δίδεται ούτε προσωρινή σύνταξη χηρείας επί διετία. Ο κ. Υφυπουργός ανέφερε ότι ο ΟΓΑ έχει πολλά προβλήματα και έδωσε εντολή να εξετασθεί το θέμα. Πρόκειται μάλιστα να επισκεφθεί τη Λάρισα σχετικά σύντομα.
Η συνάντηση τελείωσε λίγο απότομα λόγω άλλης προγραμματισμένης συνάντησης που είχε ο κ. Υφυπουργός. Η έντονη απογοήτευση και ο προβληματισμός του ΔΣ μεταφέρθηκε στα μέλη που περίμεναν έξω από το Υπουργείο Εργασίας. Η αντίδραση ήταν άμεση. Καθιστική διαμαρτυρία επί της Σταδίου για αρκετή ώρα με συνθήματα και έντονες αντιδράσεις.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς το Μαξίμου. Όταν η πορεία έφθασε στην είσοδο της Βουλής στη Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποιήθηκε και πάλι καθιστική διαμαρτυρία με συνθήματα προς τη Βουλή και τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τον οποίον καλούσαν να βγει έξω.
Η πορεία έφθασε στο ύψος του Μαξίμου όπου υπήρχαν κλούβες και απαγόρευαν την είσοδο. Υπήρξε και εκεί ολιγόωρος αποκλεισμός του δρόμου. Ζητήθηκε να επιτραπεί αντιπροσωπεία του Συλλόγου να επιδώσει το ψήφισμα αλλά τούτο επετεύχθη μετά από δύο ώρες όταν αντιλήφθηκαν ότι τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α δεν θα έφευγαν από εκεί αν δεν τους δέχονταν. Την αντιπροσωπεία δέχθηκε η Γενική Γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Ιωάννα Πεππέ, η οποία δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει το θέμα και ότι θα το κοιτάξει μετά την αξιολόγηση, προκειμένου να υπάρξει τροποποίηση.
Παράλληλα: Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μετέβη στη Βουλή και επέδωσε το ψήφισμα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής στην Ειδική Σύμβουλο κ. Ναταλία Σερέτη με αριθμό πρωτοκόλλου 2231/11-5-2018, όπου υπήρξε παραδοχή της αδικίας του άρθρου 12 του ν.4387/2016. Άλλη αντιπροσωπεία του Συλλόγου μετέβη προς επίδοση του ψηφίσματος στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Συναντήθηκε με τη Γραμματέα Γυναικείων Θεμάτων κ. Μαρία Συρεγγέλα από την οποία ζήτησε να μεριμνήσει ώστε το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α συναντήσει τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γεώργιος Παπατσίμπας, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Παναγιώτης Σοφός, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ Αντγος ε.α. κ. Βασίλειος Ροζής, ο Β' Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΟΑΕΕ κ. Σεραφείμ Γκούβας, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ κ. Δημήτριος Σταθόπουλος, η Γραμματέας του Σωματείου Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου κ. Λουκία Κουτσιλέου, το μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ κ. Μαργαρίτα Ρεΐση και το  μέλος της ΛΑΕ κ. Δημήτρης Στρατούλης


Για το ΔΣ του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α

 Σαμαρά – Κύρκου Λαμπρινή
            Πρόεδρος


_