ΚΑΜ, Τοπικοί Αστυνόμοι, Αστυνομικοί της Γειτονιάς… Σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες!


Είναι το άλλο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας… Αυτό που αναδεικνύεται μέσα από τιςνέες μονάδες και τις νέες μορφές αστυνόμευσης και βρίσκεται σε καθημερινή βάση δίπλα στον πολίτη.

Οι Κινητές Μονάδες, που φτάνουν και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της Ηπείρου, οι Τοπικοί Αστυνόμοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς που καλύπτουν ανάγκες στα αστικά κέντρα… Αν άλλες υπηρεσίες έχουν καθημερινότητά τους την πάταξη της εγκληματικότητας, οι συγκεκριμένες έχουν στόχο την καθημερινή παρουσία δίπλα στον πολίτη! Δικός τους σκοπός η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες αναπτύχθηκαν σταδιακά την τελευταία τριετία , στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και δημιουργίας ενός σύγχρονου μοντέλου  αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων.
Σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας κινούνται σε προγραμματισμένα δρομολόγια οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες στους κατοίκους και διεκπεραιώνοντας ζητήματα καθημερινού χαρακτήρα, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί:
3.170 προγραμματισμένα δρομολόγια,
25 .075 επισκέψεις πολιτών,
1.342 επισκέψεις σε φορείς,
5.352 θεωρήσεις εγγράφων και παροχή συνδρομής,
6.181 έλεγχοι σε άτομα και οχήματα.
Ο θεσμός του Τοπικού Αστυνόμου εφαρμόζεται στα Δερβίζιανα, στο Καλπάκι και στους Μηλιωτάδες Ιωαννίνων καθώς και στο Νεοχώρι Άρτας και λειτουργεί ως συνυποστηρικτική δομή του Αστυνομικού Τμήματος, στο οποίο υπάγεται.
Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας και παράλληλα αναπτύσσει επαφές με φορείς και πολίτες, με στόχο τη βελτίωση της αστυνομικής και κοινωνικής προσφοράς στην τοπική κοινωνία.
Από την έναρξη της λειτουργίας τους, έχουν πραγματοποιηθεί:
3 . 580 επισκέψεις πολιτών,
401 επισκέψεις σε φορείς,
1.039 θεωρήσεις εγγράφων και διεκπεραίωση διαδικασιών και
έχουν επιληφθεί σε 277 υποθέσεις επίλυσης ζητημάτων αστυνομικής φύσης και παροχής συνδρομής.
Τέλος, ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς εφαρμόζεται σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, συμβάλλοντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και αναβάθμισης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης.
Βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης και περιλαμβάνει σειρά δράσεων τόσο προληπτικού όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα. Βασική προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των κατοίκων της γειτονιάς σχετικά με αιτήματα, παράπονα, καταγγελίες ή αδικήματα, ενημερώνοντάς τους για την εξέλιξη και πορεία των θεμάτων τους.
Από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 επισκέψεις σε πολίτες, σχολεία, συλλόγους, τοπικές Αρχές, επιχειρήσεις και φορείς και έχουν ανταποκριθεί σε περισσότερα από 480 αιτήματα για επίλυση ζητημάτων αστυνομικής φύσης.
Τα νέα αυτά μοντέλα σύγχρονης – εναλλακτικής αστυνόμευσης, συνώνυμα της ευελιξίας ως προς τη διαχείριση τοπικών θεμάτων και της ευκινησίας ως προς τους ηλικιωμένους κατοίκους δυσπρόσιτων περιοχών και ως προς τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, έρχονται να συμπληρώσουν το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη και εξακολουθητική δράση της αστυνόμευσης, με γνώμονα μια σύγχρονη Αστυνομία κοντά στον πολίτη.

epiruspost.gr
_