Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια τροφή μειώνει τον κίνδυνο της χρόνιας φλεγμονής;


Τη χρόνια φλεγμονή φαίνεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutrition», ότι καταστέλλει το γιαούρτι, αναπόσπαστο στοιχείο της υγιεινής διατροφής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν στο Μάντισον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Επιστήμης της Διατροφής Μπραντ Μπόλινγκ, θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή βελτιώνοντας την ακεραιότητα του εντερικού τοιχώματος, άρα να εμποδίσει τις ενδοτοξίνες (προ-φλεγμονώδη μόρια που παράγονται από τα μικρόβια του εντέρου) να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία.

Αν τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να μετριάσουν την επίδραση της χρόνιας φλεγμονής στο σώμα, έχουν και τις παρενέργειές τους. Έτσι, οι γιατροί πάντα αναζητούν ασφαλέστερες λύσεις.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μπει εδώ και 20 χρόνια στο στόχαστρο της Επιστήμης, αλλά μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα.

Προς αποσαφήνιση του θέματος, ο Δρ Μπόλινγκ και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 120 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, εκ των οποίων οι μισές ήταν παχύσαρκες. Οι εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μια έπρεπε να τρώει 340 γραμμάρια γιαούρτι με λίγα λιπαρά καθημερινά για εννέα εβδομάδες και η άλλη αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου χωρίς κατανάλωση γιαουρτιού το ίδιο διάστημα.

Σε διάφορα στάδια της έρευνας, οι ερευνητές μετρούσαν διάφορους βιοδείκτες μέσω δειγμάτων αίματος ώστε να μετρούν την έκθεση του οργανισμού στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, ενώ μερικοί βιοδείκτες έμειναν σταθεροί, στα άτομα που έτρωγαν γιαούρτι παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε συγκεκριμένους δείκτες, όπως ο παράγοντας νέκρωσης του όγκου (TNF), που θεωρείται σημαντική πρωτεΐνη ενεργοποίησης της φλεγμονής.


Επίσης, προέκυψε ότι όταν οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε μια δοκιμασία με υψηλά θερμιδικά γεύματα (ώστε να προκληθεί στρες στο μεταβολισμό τους), η κατανάλωση γιαουρτιού ως «επιδόρπιο» συντελούσε επίσης σε βελτίωση των βιοδεικτών έκθεσης στις ενδοτοξίνες και τη φλεγμονή καθώς γινόταν η πέψη του γεύματος. Ακόμα το γιαούρτι βοηθούσε στο μεταβολισμό της γλυκόζης στα παχύσαρκα άτομα, επιταχύνοντας τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

«Τρώγοντας μια μερίδα γιαούρτι πριν από κάθε γεύμα μπορούμε να βελτιώσουμε το μεταγευματικό μεταβολισμό και άρα να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα προσφέρει νέες αποδείξεις για την αντιφλεγμονώδη δράση του γιαουρτιού και δίνει το έναυσμα για περαιτέρω ανάλυση των δομικών συστατικών του ώστε να αποσαφηνιστεί ποια εξ αυτών ευθύνονται για την καταστολή της φλεγμονής ώστε κάποτε να εμπλουτίσουν και άλλες τροφές.


Πηγή: in.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια