Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εγκαίνια έκθεσης "Χάρτινο το Φεγγαράκι"


Την Παρασκευή 1 Ιιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια της Έκθεσης "Χάρτινο το Φεγγαράκι"

Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018
Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, στις 19:00
Συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00
Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την έκθεση Χάρτινο το Φεγγαράκι με τη συμμετοχή διεθνών καλλιτεχνών και την επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση εξελίσσεται στους χώρους του Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Μεσολογγίου 32) και στο τζαμί Καρά Μουσά Πασά (συμβολή οδών Αρκαδίου & Β. Ουγκώ).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Ιουνίου, στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στις 19:00 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στις 20:00.

Η έκθεση χρησιμοποιεί ως αντιφατικό στοιχείο, τον τίτλο του παλιού ελληνικού τραγουδιού Χάρτινο το Φεγγαράκι του συνθέτη Μάνου Χατζηδάκη (1925-1994), σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (1911-1992). Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1949 για το έργο Λεωφορείον ο Πόθος του Τένεσι Ουίλιαμς το οποίο παίχτηκε στο θέατρο τέχνης του Κάρολου Κουν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.
Οι στίχοι αναφέρονται σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων που για τον Χατζηδάκη σήμαιναν έναν κόσμο που αποτελούνταν από τάξεις στερημένες και φαντασιώσεις για ένα καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του Γκάτσου αντικατοπτρίζουν αυτήν την έννοια της φευγαλέας ψευδαίσθησης «θα φέρει η θάλασσα πουλιά, κι άστρα χρυσά τα’ αγέρι, να σου χαϊδεύουν τα μαλλιά, να σου φιλούν το χέρι. Χάρτινο το φεγγαράκι, ψεύτικη ακρογιαλιά, αν με πίστευες λιγάκι, θα’ σαν όλα αληθινά».
Ένα τραγούδι ερωτικό λοιπόν που εκφράζει τον πολιτικό προβληματισμό του Τένεσι Ουίλιαμς καθώς και το ελληνικό εγχείρημα της παραγωγής του στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου και στην αρχή μίας διεθνούς κατάστασης που ονομάστηκε ψυχρός πόλεμος.
Οι στίχοι έρχονται επίκαιροι στη σύγχρονη Ελλάδα και στην ψυχολογία των πολιτών. Τα έργα από χαρτί, ένα υλικό ευαίσθητο που απαιτεί ειδικές δεξιότητες, εκφράζουν την αντίφαση του σήμερα και τις ψευδαισθήσεις απέναντι σε μία σκληρή πραγματικότητα.
Οι καλλιτέχνες από Ελλάδα, Η.Π.Α. και Κορέα είναι οι εξής:
Eozen Agopian, Roya Amigh, Μαρία Ανασάζη, Λυδία Βενιέρη, Long-bin Chen, Angiola Churchill, Joan Giordano, Γιώργος Γιώτσας, Χριστόφορος Δουλγέρης, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ho Han, Ran Hwang, Τίνα Καραγεώργη, Μαρία Καραμήτου, Μαριγώ Κάσση, Ειρήνη Λιναρδάκη, Δέσπω Μαγκώνη, Renee Magnanti, Lu Mei, Ελένη Μυλωνά,  Bill Pangburn, Vincent Parisot, Gahae Park, Λίλα Πολενάκη, Yun Ku Sang, Hoyoon Shin, Insoo Shin, Xin Song, Κωνσταντίνος Σταματίου, Mary Ting
και το Hanji paper group: Jinei Cho, Young Joo Im, Keumsuk Park, Seonae Kim, Booduck Lee, Jaesu Um, Yang Bae Jun.

Για την έκθεση κυκλοφορεί κατάλογος.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2018 ενώ κατά τη διάρκειά της, θα πραγματοποιηθούν, όπως πάντα, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Παράλληλες Δράσεις:
Hanji Fashion Show

Ένα σημαντικό γεγονός με ρούχα κατασκευασμένα
από το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί Hanji
Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018, στις 21:00
Χώρος: Πλατεία Μικρασιατών, παλιά πόλη Ρέθυμνο
 
Η δημιουργική ομάδα του Hanji Fashion Show, παρουσιάζει την Κορεατική κουλτούρα στην ενδυμασία, χρησιμοποιώντας ως βασικό συστατικό για τη δημιουργία των ρούχων, το παραδοσιακό χειροποίητο κορεάτικο χαρτί Hanji.
Οι δημιουργίες από το χαρτί Hanji, προβάλλουν τα υλικά και άυλα στοιχεία του πολιτισμού της Κορέας. Η αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η φύση και η πνευματική κληρονομιά της χώρας αποτυπώνεται στις σχεδιαστικές δημιουργίες της ομάδας.
Μέσα από αυτό το διαφορετικό γεγονός, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να κατανοήσει την Κορεάτικη παράδοση γύρω από το χαρτί 'hanji', καθώς και τον συναισθηματικό κόσμο των Κορεατών.

Το χαρτί Hanji κατασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της, γνωστά στην κορεάτικη γλώσσα ως dak.
Εμφανίστηκε στην αρχαία Κορέα σε διάφορες μορφές. Είτε σαν χαρτί γραφής, είτε σε κατασκευές καθημερινής χρήσης, ιατρικά βοηθήματα (επιδέσμους), ή στην κατασκευή βιβλίων (εξαιτίας της αντοχής του στον χρόνο).
Περισσότερες πληροφορίες στο
www.cca.gr
Εικαστικά εργαστήρια - Εκπαιδευτικά προγράμματα:
30 Μαΐου 2018, στις 10-12

Υλοποίηση: Keum-suk Park, Kim Seonae, Jeon Yang-bae
Εκπαιδευτικά προγράμματα Κορεάτικης παράδοσης
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
 
Οι καλλιτέχνες δημιουργούν παραδοσιακές κορεάτικες κατασκευές όπως κούκλες με παραδοσιακές κορεάτικες ενδυμασίες, παραδοσιακά κορεάτικα διακοσμητικά και διάφορα άλλα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό κορεάτικο χαρτί, Hanji.
Το Hanji είναι φτιαγμένο από τον εσωτερικό φλοιό του Paper Mulberry, ένα δέντρο που προέρχεται από την Κορέα και αναπτύσσεται στα βραχώδη βουνά της. 
31 Μαΐου, στις 10-12
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

10 –12   Renee Magnanti & Bill Pangburn
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
Σε αυτό το εικαστικό εργαστήρι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να  δημιουργήσουν κατασκευές κατανοώντας την ομορφιά της μεθόδου της μονογραφίας (monoprint), χρησιμοποιώντας μελάνια που έχουν σαν βάση το νερό και συνδυάζοντας την με τη μέθοδο της χάρτινης ύφανσης.
Η Renee Magnanti είναι μία καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και έχει βραβευτεί για πολλά έργα της. Είναι γνωστή για την ιδιότυπη τεχνική της γλυπτικής στην εγκαυστική καθώς και τη μοναδική της προσέγγιση στην τέχνη, συνδυάζοντας εκτυπώσεις με την τέχνη της ύφανσης.
 
31 Μαΐου, στις 10-12
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

10 -12    Joan Giordano
Χώρος: Εικαστικά Εργαστήρια Εκπαιδευτικού Τομέα Μ.Σ.Τ. Κρήτης (Χειμάρας 8)
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Joan Giordano που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, μια καλλιτέχνης με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της τέχνης του χαρτιού.
Τα παιδιά, με την καθοδήγησή της, θα κατανοήσουν τις ιδιότητες του χαρτιού, θα εξερευνήσουν την ιστορία της κατασκευής του και θα αντιληφθούν πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν δημιουργικά.
Στη συνέχεια θα πειραματιστούν με το χαρτί και θα μπουν στον κόσμο των τρισδιάστατων χάρτινων κατασκευών (Dimensional Paper Art).
Copyright © *|2018* *|ContemporaryArtMuseumofCrete|*, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια