Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γυναίκες: Η σύγκριση τους κάνει κακό, ακόμη και αν έχουν φυσιολογικό βάρος!



Όταν οι γυναίκες φυσιολογικού σωματικού βάρους κοιτάζουν φωτογραφίες γυναικών που είναι αδύνατες, έχουν λιγότερο θετική εικόνα για το δικό τους σώμα.

Αυτό υποστηρίζει ομάδα Βρετανών ερευνητών, ο οποίοι, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Royal Society Open Science», επιχείρησαν να επαληθεύσουν ανέκδοτα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αρνητική εικόνα του σώματος αυξάνεται όταν οι γυναίκες συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες πιο αδύνατες γυναίκες.

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που το θέμα έχει απασχολήσει και τα ΜΜΕ, καθώς τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα πρότυπα των γυναικών που προωθούνται μέσα από τη διαφήμιση, με υπερβολικά αδύνατα μοντέλα.

Έτσι οι Βρετανοί επιστήμονες θέλησαν να δουν αν όντως η αυτοεικόνα των γυναικών αλλοιώνεται όταν μπαίνουν στη διαδικασία της σύγκρισης. Ζήτησαν λοιπόν από εθελόντριες να βαθμολογήσουν το σώμα τους και έπειτα να κοιτάξουν φωτογραφίες άλλων γυναικών. Στη συνέχεια, τους έδωσαν μια σοκολάτα να φάνε και μετά να βαθμολογήσουν και πάλι το σώμα τους.

Το πείραμα είχε δύο σκέλη: Στο πρώτο, οι 90 νεαρές γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος (ΔΜΣ 22-23) χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και κοίταξαν φωτογραφίες που είχαν δει και νωρίτερα, μόνο που τώρα είχαν αλλοιωθεί ώστε οι εικονιζόμενες γυναίκες να δείχνουν παχύτερες ή πιο αδύνατες. Επίσης, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τη δυσφορία για την αυτοεικόνα ανάλογα με το πόση σοκολάτα έφαγαν οι εθελόντριες.

Στο δεύτερο σκέλος, το πείραμα ήταν ίδιο, αλλά οι εθελόντριες που αυτο-χαρακτηρίστηκαν ως έχουσες απέχθεια για το σώμα τους εξαιρέθηκαν.

Από την ανάλυση των στοιχείων, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες ήταν πιο επικριτικές με το σώμα τους αφού είχαν δει φωτογραφίες πιο αδύνατων γυναικών, αλλά όχι όταν είχαν δει οπτικό υλικό γυναικών με ίδιο ή περισσότερο σωματικό βάρος.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι όταν ο χώρος των ΜΜΕ κατακλύζεται από εικόνες αφύσικα αδύνατων γυναικών, τότε οι γυναίκες είναι ανικανοποίητες με το σώμα τους. Η προβολή φυσιολογικού βάρους μοντέλων σίγουρα θα βοηθήσει τις γυναίκες να αισθάνονται καλύτερα με το σώμα τους. Μια τέτοια αλλαγή μελλοντικά ίσως συντελέσει και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.


Πηγή: in.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια