Βεβήλωση ταφικών μνημείων στο εβραϊκό νεκροταφείο Νίκαιας


Αποτροπιασμό προκαλεί το νέο κρούσμα αντισημιτικών βανδαλισμών στο εβραϊκό τμήμα του Γ’ Νεκροταφείου στη Νίκαια. Την οργανωμένη και εκτεταμένη βεβήλωση ανακάλυψε το πρωί της
Παρασκευής ο φύλακας του νεκροταφείου, έσπευσε να καταδικάσει με ανακοίνωσή της η Iσραηλιτική Κοινότητα Αθηνών.
«Αγνωστοι εισήλθαν, στη διάρκεια της νύχτας, στο Νεκροταφείο μας και κατέστρεψαν εννιά αναμνηστικούς μαρμάρινους ορθοστάτες, κλοτσώντας τους με μανία, με αποτέλεσμα να αποκολληθούν από τις βάσεις τους και να θρυμματιστούν με την πρόσκρουση στο έδαφος. Αυτές οι μαρμάρινες πλάκες χρησιμοποιούνται για τη σήμανση των τομέων του Νεκροταφείου μας και είναι αφιερωμένες στη μνήμη νεκρών από τις οικογένειές τους», σημειώνει η ανακοίνωση.
Φωτογραφία Ισραηλίτικη Κοινότητα Αθηνών
Τον Οκτώβριο του 2015 η ναζιστική οργάνωση Combat 18 βεβήλωσε με συνθήματα μίσους την πύλη του εβραϊκού νεκροταφείου στη Νίκαια. Η φωτογραφία από τον πρόσφατο βανδαλισμό
«Δεν είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουμε το αποτέλεσμα μιας πράξης βεβήλωσης στο Νεκροταφείο μας, είναι όμως η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε ότι η πράξη έγινε οργανωμένα και με σχέδιο σε τμήμα του Νεκροταφείου που δεν είναι ορατό από τις όμορες κατοικίες και με απίστευτη μανία» καταλήγουν, κάνοντας έκκληση στους θεσμούς της πολιτείας «να σταθούν με απόλυτα μηδενική ανοχή ενάντιοι σε τέτοια φαινόμενα βίας και μισαλλοδοξίας».

Καταδίκη

Την επίθεση, που ερευνά το τμήμα Κρατικής Ασφάλειας - υποδιεύθυνση Πειραιά, αναζητώντας υλικό από κάμερες, έσπευσε να καταδικάσει ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής. «Τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που μισούν νεκρούς;», αναρωτιέται ρητορικά στη δήλωσή του, καλώντας μας «να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε το δηλητήριο του αντισημιτισμού να μείνει μακριά από την κοινωνία μας». Το περιστατικό καταδίκασε και το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν προηγηθεί τουλάχιστον άλλες τρεις πράξεις αντισημιτικού μίσους: η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης στις αρχές του χρόνου, που συμπίπτει χρονικά με το «Παμμακεδονικό συλλαλητήριο», το «χάπενινγκ» του ρασοφόρου φασίστα με το ψευδώνυμο «Πατέρας Κλεομένης», τον Ιούλιο, στο μνημείο Ολοκαυτώματος της Λάρισας και η καταστροφή του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, πέρυσι τον Μάρτιο.
efsyn.gr
_