ΣτΕ: Κατά της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό τάχθηκε το ελληνικό Δημόσιο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε σήμερα, Παρασκευή, η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ανασταλεί η
απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτζί, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.
Ειδικότερα, σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χορήγηση, ή μη, ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανέπτυξαν οι συνήγοροί του, αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της Ολομέλειας (με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο), η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα αποτελέσει ουσιαστικά πρόκριμα για την τύχη των υπόλοιπων επτά Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016 στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.
Πάντως, στη δίκη δεν παρέστη ο Οζκαϊνακτζί, καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.
Στη δίκη παρενέβη δια εκπροσώπου του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα αποφανθεί κατά της έκδοσής τους, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού Δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο. Όπως υποστήριξαν, η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη, καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες. 
«Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου» τόνισαν οι συνήγοροι του Δημοσίου επισημαίνοντας ότι:
Η Επιτροπή που χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου.
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι τα αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα ως κοινά ποινικά αδικήματα και ότι «δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα, στασιαστικές ενέργειες».


cnn.gr
_