Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΗΠΑ: Ραγδαία αύξηση των ασθενειών από τσιμπήματα εντόμων!



Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής οι ασθένειες από τα τσιμπήματα κουνουπιών, τσιμπουριών και ψύλλων, σύμφωνα με νέα έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η έκθεση διαπίστωσε ότι κατά τη δεκαετή περίοδο μελέτης, ο αριθμός των αναφερόμενων ασθενειών από τσιμπήματα κουνουπιών, τσιμπουριών και ψύλλων υπερδιπλασιάστηκε, από περίπου 27.300 περιπτώσεις το 2004 σε 96.000 περιπτώσεις το 2016. Συνολικά, περισσότερες από 640.000 περιπτώσεις οι ονομαζόμενες ασθένειες που μεταδίδονται με φορέα, αναφέρθηκαν σε όλη την περίοδο της μελέτης.

«Οι ασθένειες από τα κουνούπια, τα τσιμπούρια και τα τσιμπήματα ψύλλων συνεχίζουν να επηρεάζουν το έθνος μας» και η απειλή των ασθενειών από αυτά αυξάνεται, δήλωσε ο Δρ Robert Redfield, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). «Θα χρειαστεί να συνεργαστούμε όλοι μαζί για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών από αυτά τα έντομα», είπε ο Δρ Redfield.

Χρησιμοποιώντας μια εθνική βάση δεδομένων, οι ερευνητές ανέλυσαν αναφερθείσες περιπτώσεις 16 διαφορετικών φορέων που μεταδίδονται με φορέα (έξι μεταδοτικές ασθένειες, εννέα νόσοι που μεταδίδονται από κουνούπια και μία νόσος που μεταδίδεται από ψύλλους), από το 2004 έως το 2016.

Από τα 642.602 συνολικά αναφερόμενα περιστατικά, πάνω από το 75% προκλήθηκαν από κρότωνες (τσιμπούρια) με συνηθέστερη την ασθένεια Lyme. Οι περιπτώσεις ασθενειών που σημειώθηκαν με κρότωνες διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, από περίπου 22.500 το 2004 σε περίπου 48.600 το 2016. Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, εντοπίστηκαν ή εισήχθησαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, εννέα μικρόβια συμπεριλαμβανομένων των ιών Zika και chikungunya, που εξαπλώθηκαν από κουνούπια και η babesiosis που εξαπλώνεται από τα τσιμπούρια. Παράλληλα, καταγράφηκαν, κατά τη διάρκεια της μελέτης, επτά ασθένειες που θα μπορούσαν να μολύνουν τους ανθρώπους και οι οποίες είτε ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, είτε πρόσφατα εισήχθησαν στις ΗΠΑ.

Ενώ, η αύξηση των ασθενειών από κροτώνες ήταν σταδιακή και αυξανόταν σταθερά κάθε χρόνο, η αύξηση των ασθενειών από κουνούπια ήταν πιο ξαφνική, οδηγούμενη από τις πρόσφατες επιδημίες του ιού του Δυτικού Νείλου και του ιού Zika. Για παράδειγμα, περίπου 14.000 ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια αναφέρθηκαν το 2012 -το έτος που καταγράφηκε ένα μεγάλο ξέσπασμα του ιού του Δυτικού Νείλου- και μόλις 4.300 περιπτώσεις το 2011. Το 2016, όμως, καταγράφηκαν πάνω από 47.000 ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, κυρίως λόγω του ιού Zika.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση, η μόνη ασθένεια που εξαπλώνεται με δαγκώματα ψύλλων είναι η πανώλη, η οποία εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας μεταξύ 3 και 17 περιπτώσεων κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.


Τι ευθύνεται για την άνοδο των ασθενειών που μεταδίδονται με φορέα;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες πίσω από την αύξηση των ασθενειών αυτών, ανέφεραν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες οι οποίες, όπως φαίνεται, επεκτείνουν το φάσμα των κροτώνων στα βόρεια, αυξάνοντας έτσι την εποχή των τσιμπημάτων, γεγονός που θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως δήλωσε ο Δρ Lyle Petersen, CDC’s Division of Vector-Borne Diseases.

Άλλος παράγοντας που επηρεάζει την εξάπλωση αυτών των ασθενειών, είναι και η αύξηση των διεθνών μετακινήσεων, ανέφερε ο Δρ Petersen. Ενώ, συμπλήρωσε, ότι αυξάνονται και τα μικρόβια που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια τα οποία μεγαλώνουν επίσης τον αριθμό των αναφερόμενων μεταδιδόμενων ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές σημείωσαν, επίσης, ότι αυτές οι ασθένειες συχνά δεν αναφέρονται. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει Zika ή τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά ποτέ δεν έχει πάει στο γιατρό. Και έτσι, ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων αυτών των ασθενειών είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος από ό,τι αναφέρθηκε στην έκθεση.

Οι κυβερνητικές προσπάθειες για την πρόληψη των μεταδιδόμενων ασθενειών περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση κρατών για την ανίχνευση και αντιμετώπιση λοιμώξεων και την ανάπτυξη βελτιωμένων διαγνωστικών εξετάσεων, εμβολίων και θεραπειών γι’ αυτές τις ασθένειες, ανέφερε ο διευθυντής του CDC.

Τέλος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, οι άνθρωποι μπορούν να προστατευθούν από τα τσιμπήματα εντόμων, φορώντας μακρυμάνικα πουκάμισα και μακριά παντελόνια , χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και λαμβάνοντας μέτρα για τον έλεγχο των κροτώνων και των ψύλλων σε κατοικίδια ζώα.


Πηγή: Ανθή Αγγελοπούλου - naftemporiki.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια