Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποια λάθη που κάνουμε ανεβάζουν την αρτηριακή μας πίεση;


Ορισμένα λάθη που όλοι μας ενδεχομένως κάνουμε κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, όσο μικρά κι αν είναι, μπορούν να αλλοιώσουν τις πραγματικές τιμές της.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει τα συχνότερα εξ αυτών σε μια προσπάθεια να μας βοηθήσει να κάνουμε σωστότερα τη μέτρηση.

Εξάλλου, όπως εξηγεί ο Δρ Μάικλ Χότσμαν, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, «γνωρίζοντας πως να μετράς σωστά την αρτηριακή πίεση κατ’ οίκον, αλλά και να αναγνωρίζεις τα λάθη που γίνονται κατά τη μέτρηση στο ιατρείο, μπορείς ουσιαστικά να συμβάλλεις στη διαχείρισή της και φυσικά να αποφύγεις την άσκοπη χρήση φαρμάκων».

Ιδού, λοιπόν, τα επτά συχνότερα λάθη κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που μπορούν να συντελέσουν σε αλλοίωση των πραγματικών τιμών της:
  1. Όταν είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη αυτό μπορεί να προσθέτει 10 με 15 μονάδες στην τιμή της αρτηριακής πίεσης. Γι’ αυτό, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει πάντα την ούρηση πριν τη μέτρηση.
  2. Η λάθος στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορεί να αυξήσει την τιμή κατά 6 με 10 μονάδες. Θα πρέπει λοιπόν να καθόμαστε σε καρέκλα, με καλή στήριξη της πλάτης και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα ή σε υποπόδιο.
  3. Όταν τα πόδια είναι σταυρωμένα κατά τη μέτρηση, αυτό συντελεί σε αύξηση της τιμής της αρτηριακής πίεσης κατά 2 με 8 μονάδες.
  4. Αν το χέρι κρέμεται ή το κρατάτε κατά τη μέτρηση, αυτό μπορεί να ανεβάσει την τιμή έως και 10 μονάδες. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, το αριστερό χέρι πρέπει να είναι ακουμπισμένο χαλαρά σε ένα τραπέζι στο ύψος της καρδιάς.
  5. Αν το πιεσόμετρο δεν εφάπτεται απευθείας πάνω στο δέρμα αλλά παρεμβάλλεται κάποιο ρούχο, αυτό μπορεί να προσθέσει από 5 έως 50 επιπλέον μονάδες. Μετράμε λοιπόν πάντα την αρτηριακή πίεση σε γυμνό χέρι.
  6. Αν η περιχειρίδα του πιεσόμετρου είναι μικρή, αυτό μπορεί να συντελέσει σε αύξηση της τιμής της αρτηριακής πίεσης κατά 2 με 10 μονάδες.
  7. Αν μιλάτε κατά τη διάρκεια της μέτρησης, η τιμή μπορεί να αυξηθεί κατά 10 μονάδες. Γι’ αυτό συστήνεται κατά τη μέτρηση να μένουμε ακίνητοι και σιωπηλοί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση.

Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για τη συστολική ή/και 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) κι έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι’ αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.


Πηγή: in.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια