Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιοι εμπλέκονται στον «κύκλο του αίματος» στην Αθήνα


Φόβους για δραματική συνέχεια στον πρωτοφανή «κύκλο αίματος» των τελευταίων ημερών, με διαδοχικές δολοφονίες ποινικών αλλά και πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζουν τα τελευταία
24ωρα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη.

Η εν ψυχρώ δολοφονία προ πενθημέρου στην Παλλήνη του δραστήριου 57χρονου πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Σπύρου Παπαχρήστου, οι δολοφονίες των ιδιωτών Βασίλη ΣτεφανάκουΓιώργου ΛίτσαΒασίλη Γρίβα, όπως και άλλες που έχουν σημειωθεί σε βάρος 61χρονου στο Περιστέρι και 25χρονου στην οδό Φωκίωνος Νέγρη, φαίνεται ότι θα έχουν αιματηρή συνέχεια. Με την ΕΛ.ΑΣ. να θέλει να ανακαλύψει το ακριβές κίνητρο της δολοφονίας του Σπύρου Παπαχρήστου και να διαπιστώσει αν πολλοί από τους φόνους των τελευταίων εβδομάδων υποδηλώνουν μια νέα προσπάθεια «εκκαθάρισης» στον κόσμο της νύχτας ώστε να επικρατήσει πλήρως στην Αττική νέο κύκλωμα εκβιαστών, εκτιμώντας ότι μπορεί να υπάρξουν στο άμεσο μέλλον δύο-τρεις ακόμα δολοφονίες ατόμων που μπορεί να θεωρηθούν «απειλή» για το νέο εγκληματικό καθεστώς. Και ανάμεσα σε αυτούς τυχόν «επίγονοι» του Βασίλη Στεφανάκου ή ποινικοί που προσπαθούν ακόμη να ελέγξουν κυκλώματα λεσχών, καταστημάτων στριπτίζ αλλά και αλυσίδες καταστημάτων, εστιατορίων κ.λπ. σε όλη την Αθήνα.

Η ΕΛ.ΑΣ. συγκρίνει το συγκεκριμένο εγκληματικό αμόκ, από ομάδα κυρίως αλβανών αλλά και ορισμένων ελλήνων εκτελεστών, με την περίοδο από τον Ιούνιο του 2006 ως τον ίδιο μήνα του 2009, οπότε σημειώθηκαν 15 δολοφονίες ποινικών και άλλων ατόμων. Ανάμεσα στα θύματα ήταν οι κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα Γιώργος ΑυτιάςΓεράσιμος ΜαυράκηςΑλέκος ΚοσμόπουλοςΣωτήρης ΚούσηςΓιάννης Γαβάκης αλλά και η σύζυγος ενός ποινικού. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τον Ιανουάριο του 2007 είχαν υπάρξει τέσσερις δολοφονίες σε αυτόν τον «εμφύλιο» της νύχτας. Από τις συγκεκριμένες εγκληματικές επιθέσεις σχεδόν καμία δεν έχει εξιχνιαστεί.

Μια «ασυνήθιστη» βραδιά


«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο στον ποινικό και όχι μόνο χώρο. Κεντρικό ζήτημα για την ΕΛ.ΑΣ. είναι η εξιχνίαση της δολοφονίας με έξι σφαίρες των 7,65 mm του 57χρονου πρώην αξιωματικού Σπύρου Παπαχρήστου στις δύο τα ξημερώματα της Τρίτης σε εξοχική ταβέρνα στην οδό Αιόλου στην Παλλήνη. Ο 57χρονος, που ήταν τακτικός θαμώνας, αρχικά συνέτρωγε με μεσίτη από τη Μύκονο και συνέχιζε το φαγητό του ενώ προχωρούσε και σε τηλεφωνικές κλήσεις από τα δύο κινητά που είχε μαζί του. Είχε άδεια για κατοχή όπλου (Glock), το οποίο όμως το είχε αφήσει σπίτι του! Οπως ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής» υπάλληλοι του εστιατορίου, «εκείνο το βράδυ φάνηκε να είναι λίγο βιαστικός και δεν χαιρέτησε - όπως συνήθιζε - έναν-δύο από αυτούς. Κατευθύνθηκε προς την έξοδο και ύστερα από περίπου 20-30 δευτερόλεπτα πυροβολήθηκε από έναν άγνωστο, χωρίς να ακουστεί κάποια στιχομυθία. Με τον πρώην αστυνομικό να αιφνιδιάζεται και να φωνάζει "όχι, ρε φίλε"». Μια φράση ωστόσο που συνήθιζε σε περίπτωση απρόοπτου συμβάντος ή δυσάρεστης είδησης και δεν υποδηλώνει γνωριμία με τον δράστη. Ο δολοφόνος χρησιμοποίησε όπλο των 7,65 mm. Oπως αναφέρουν ειδικοί στη χρήση όπλων, «το όπλο αυτό έχει μικρή διατρητική ικανότητα και χρησιμοποιείται ως εφεδρικό και όχι ως βασικό για σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση. Ηταν "της μόδας" τις δεκαετίες του '50 και του '60, ενώ σε αγορές τέτοιων όπλων είχε προχωρήσει παλαιότερα και η Αστυνομία αλλά το εγκατέλειψε λόγω της μικρής αποτελεσματικότητάς του. Κάποιος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σε επίθεση όπως αυτή κατά του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σπύρου Παπαχρήστου μόνο αν ήθελε να χρησιμοποιήσει σιγαστήρα (σ.σ.: επιδέχεται, γιατί η σφαίρα του είναι υποηχητική) ή αν το χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια και αισθάνεται σιγουριά με αυτό».
Ανθρωπος «ειδικών αποστολών»

Ο Σπύρος Παπαχρήστου ήταν πατέρας δύο παιδιών και ταξίδευε συχνά στη Μεγάλη Βρετανία. Είχε ελεγχθεί για υπόθεση διαφθοράς την περίοδο 1997-1998 (τότε αποχώρησε από την Αστυνομία) και απαλλάχθηκε πλήρως αργότερα. Από τη δεκαετία του '90 πλαισίωνε γνωστούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές με ισχυρές φρουρές από πρώην αστυνομικούς ή ιδιώτες. Παράλληλα διέθετε ισχυρές διασυνδέσεις και συνεχείς επαφές με εκατοντάδες πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, επιχειρηματίες, πρώην και νυν αστυνομικούς, στελέχη της ΕΥΠ, μέχρι και με στελέχη πρεσβειών αλλά και ανθρώπους της Εκκλησίας, ενώ βοηθούσε πολλά άτομα με οικονομικά προβλήματα. Ηταν άριστος γνώστης του παρασκηνίου και άνθρωπος «ειδικών αποστολών» και εμπιστοσύνης σε σειρά θεμάτων επιχειρηματικών, πολιτικών αλλά και αστυνομικής υφής. Ακόμα ο 57χρονος υποβοηθούσε μεγάλη εταιρεία security που είχε αναλάβει τη φρούρηση ιδιαίτερα γνωστών κλαμπ και ξενοδοχείων της Μυκόνου αλλά και κρουαζιεροπλοίων, εγκαταστάσεων της Αθήνας κ.λπ.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν, ανάμεσα στα άλλα, το ενδεχόμενο σκληροί ποινικοί να στόχευσαν τον 57χρονο αστυνομικό γιατί αναλάμβανε τη στελέχωση των ομάδων ιδιωτικής ασφάλειας (με τη συμμετοχή πρώην αστυνομικών, security και άλλων) σε επιχειρηματίες, καταστήματα κ.λπ. Κάτι το οποίο μπορεί να επεδίωκαν και άτομα που σχετίζονταν με κυκλώματα εκβιαστών. Και έτσι ίσως θεώρησαν, με τις δικές τους εγκληματικές αναγωγές, ότι έπρεπε να στοχευθεί ο χαμηλών τόνων και πάντοτε συμβιβαστικός πρώην αξιωματικός.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ορισμένες ασαφείς μαρτυρίες ότι ο 57χρονος είχε ορισμένες «προστριβές» το τελευταίο δίμηνο, τις οποίες προσπαθούν να ιχνηλατήσουν. Ο ίδιος ωστόσο δεν είχε αναφέρει ότι είχε κάποια αίσθηση απειλής και δεν έπαιρνε κανένα μέτρο ασφαλείας. Παρ' όλα αυτά εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα…

Νέα γενιά ποινικών


Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται ιδιαίτερα στη δολοφονία – στις 20 Απριλίου, σε ενέδρα θανάτου κοντά στο σπίτι του, στην οδό Τριπόλεως στους Αγίους Αναργύρους – του 45χρονου ποινικού Γιώργου Λίτσα, ο οποίος επίσης φαίνεται να είχε φιλικές σχέσεις με τον Σπύρο Παπαχρήστου.

Οπως αναφέρουν, «έχουμε μια σαφή εικόνα για τα κίνητρα της δολοφονίας του Β. Στεφανάκου στις αρχές του χρόνου στο Χαϊδάρι, αφού φαίνεται να είχε παλιές εκκρεμότητες και εθεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρός στον κόσμο της νύχτας. Ερευνα έγινε και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης στη Δυτική Αττική με στόχο εμπλεκόμενο σε λαθρεμπόριο. Εχουμε ένα “προφίλ” των δραστών ενώ εξετάσαμε και την εμπλοκή ποινικών που μπορεί να είχαν άδειες από τις φυλακές. Ομως ο Γ. Λίτσας εθεωρείτο μετριοπαθής στον χώρο των εκβιαστών, δεν είχε συνδεθεί με δολοφονικές επιθέσεις, και μάλιστα τους τελευταίους μήνες εθεωρείτο εξαιρετικά αδύναμος. Η δολοφονία του αποτελεί για εμάς μια ακόμη σαφή ένδειξη ότι επιχειρείται εκκαθάριση τοπίου στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Με μια νέα γενιά ποινικών που έχουν προσβάσεις σε δίκτυο αλβανών αλλά και ελλήνων εκτελεστών. Ηδη έχουν εμφανιστεί σε πολλά μαγαζιά νέοι “προστάτες” που δηλώνουν “παρών” και διάδοχοι των δολοφονηθέντων. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι ίσως αυτή η εγκληματική διαδικασία συνεχιστεί».

ΤΟ ΒΗΜΑ - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια