Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιος ήταν ο πρώην αξιωματικός Σπύρος Παπαχρήστος και για ποιους λόγους είχε κατηγορηθεί

Παραθέτουμε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 1998 και με τίτλο "Βράβευσαν τον αστυνόμο που διώκεται για
διαφθορά!.."



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ενάμιση μήνα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γ. Γεράκης, στο πρώτο «πακέτο» των διώξεων για τη διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία, είχε ασκήσει στον αστυνόμο Β' και διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Φιλοθέης Σπύρο Παπαχρήστο ποινική δίωξη με την βαριά κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε κακούργημα.
Προχθές η Αστυνομία, και ενώ εκκρεμεί εις βάρος του η κατηγορία, του έδωσε και βραβείο, τιμώντας τον με αριστείο ανδραγαθίας.
Το όνομα του αστυνόμου Β' Σπύρου Παπαχρήστου έχει εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών, που κατηγορούνται ως «εισπράκτορες» χρηματικών ποσών από «προστασίες» σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων.
Ειδικότερα, τον Αύγουστο του 1996, στην Κυψέλη, είχαν συλληφθεί από αστυνομικούς ο συνταξιούχος αστυνομικός Π. .....  και ο έμπορος Δ. .....και στην τσάντα που κρατούσαν βρέθηκαν 5.000.000 δρχ. Και οι δύο ισχυρίσθηκαν ότι τα χρήματα αυτά προορίζονταν για κάποιους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας. Στο σπίτι του Π. .... βρέθηκε ένας κατάλογος με ονόματα νυχτερινών κέντρων, χρηματικά ποσά και ονόματα αστυνομικών. Η υπόθεση δεν διερευνήθηκε από την Αστυνομία, «πάγωσε» και οι δύο συλληφθέντες την γλίτωσαν με μια τυπική κατηγορία αυτήν της απόπειρας δωροδοκίας.
Δύο χρόνια αργότερα, ο εισαγγελέας κ. Γεράκης, στο πλαίσιο της έρευνάς του για την διαφθορά στην Αστυνομία, «έριξε φως» στην υπόθεση και άσκησε ποινική δίωξη για κακούργημα στον απότακτο αστυνομικό των ΕΚΑΜ Μ.... Χ...., στον Π. ... και στον Δ. Τ....., ενώ για την ίδια υπόθεση άσκησε δίωξη για άμεση συνέργεια στον αστυνόμο Β' Σπύρο Παπαχρήστο.
Ο αστυνόμος Β', διοικητής του Τμήματος Φιλοθέης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης πήρε αναρρωτική άδεια από την υπηρεσία του.
Ενάμιση μήνα μετά, προχθές, μαζί με τα ονόματα των 36 αστυνομικών που τιμήθηκαν με το αστυνομικό αριστείο ανδραγαθίας και με τον αστυνομικό σταυρό σε τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου, ήταν και αυτό του Σπ. Παπαχρήστου.
Η υπόθεση για την οποία τιμήθηκε ο Σπύρος Παπαχρήστος, αφορούσε την αιματηρή συμπλοκή με εμπόρους ναρκωτικών, που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1991, στον Έβρο. Αστυνομικοί της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών έδωσαν σκληρή μάχη με τους λαθρεμπόρους της ηρωίνης και αντηλλάγησαν πυροβολισμοί. Ο αστυνόμος Α' Γιάννης Ραχωβίτσας κατά την καταδίωξη μπήκε σε τουρκικό έδαφος και από την ανταλλαγή των πυροβολισμών τραυματίσθηκε θανάσιμα ένα από τα μέλη της σπείρας των λαθρεμπόρων της ηρωίνης.
Η βράβευση του αστυνομικού, ενώ εκκρεμεί η ποινική δίωξη για συνέργεια σε κακούργημα, προκάλεσε έκπληξη. Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστήριξε χθες ότι «οι διακρίσεις αυτές είχαν αποφασισθεί και είχαν δοθεί στους αστυνομικούς από παλιά».


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια