Πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από αυξημένη αρτηριακή πίεση! Καμπάνια ευαισθητοποίησης από την ΕΚΕΈνας στους τρεις πάσχουν από υπέρταση ενώ ένας στους τέσσερις δεν γνωρίζει ότι έχει αυξημένη πίεση.

Συνολικά στην Ελλάδα η ασθένεια πλήττει πάνω από 2.000.000 ανθρώπους και επειδή είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να προκαλεί κάποια συγκεκριμένη ενόχληση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται αισθητή, όταν πλέον έχει κάνει πολλαπλές επιπλοκές στον οργανισμό, όπως ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), με αφορμή τις δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, τις οποίες έχει προγραμματίσει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης που γιορτάζεται σήμερα.

Όπως αναφέρει, εάν κάποιος έχει αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση κινδυνεύει να υποστεί σε σύγκριση με άτομα που έχουν φυσιολογική πίεση:
  • Επτά φορές περισσότερο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τρεις φορές περισσότερο έμφραγμα μυοκαρδίου
  • Έξι φορές περισσότερο καρδιακή ανεπάρκεια
  • Τρεις φορές περισσότερο ανευρύσματα αορτής και αγγειοπάθεια κάτω άκρων
  • Τρεις φορές περισσότερο νεφρική ανεπάρκεια

Στόχος της ΕΚΕ δεν είναι να τρομάξει τους πολίτες, αλλά να τους ενημερώσει σε βάθος για τη πάθηση, ώστε να τους κινητοποιήσει προς την κατεύθυνση της πρόληψης. Για το λόγο αυτό, οι δράσεις έχουν ως κεντρικό σύνθημα:

«ΜΕΤΡΩ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ - ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ - ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ - ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ - ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ - ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ»

Σήμερα, λοιπόν, από τις 11:00 έως τις 16:00, ομάδα γιατρών και νοσηλευτών θα βρίσκονται στο MALL ATHENS και στο GOLDEN HALL στο Μαρούσι, για να πραγματοποιούν μετρήσεις και να ενημερώνουν πολίτες κάθε ηλικίας για την υπέρταση, τους τρόπους μέτρησης και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Παράλληλα, θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης.


Πηγή: protothema.gr
_