Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί εμφανίζεται ο ίλιγγος και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;



Αυτή η δυσάρεστη αίσθηση ότι «όλα γυρίζουν» γύρω ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι είναι ο ίλιγγος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ίλιγγος οφείλεται στη νόσο του λαβύρινθου ο οποίος βρίσκεται στο αυτί και είναι το όργανο που ευθύνεται για τη διατήρηση της ισορροπίας, αφού στέλνει στον εγκέφαλο τα σήματα για την κίνηση του σώματος σε σχέση με το περιβάλλον. Τι προκαλεί, όμως, τον ίλιγγο;

BPPV

Αυτά τα αρχικά σημαίνουν «καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης» (benign paroxysmal positional vertigo – BPPV). Είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν μικροσκοπικά σωματίδια ασβεστίου συσσωρεύονται σε κανάλια του εσωτερικού αυτιού. Το εσωτερικό αυτί στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος. Αυτό σας βοηθάει να κρατήσετε την ισορροπία σας. Είναι πιθανό το BPPV να συμβεί χωρίς καμία πρότερη αιτία και πολλές φορές σχετίζεται με την ηλικία.

Σύνδρομο Meniere

Πρόκειται για μία διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό του αυτιού και οδηγεί στην αλλαγή της πίεσης στο αυτί. Προκαλεί επεισόδια ιλίγγου μαζί με κουδούνισμα στα αυτιά (εμβοές) και απώλεια ακοής. Επίσης τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.


Αντιμετώπιση

Η πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, με ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούνται οι χαλαροί κρύσταλλοι (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Να σημειωθεί εδώ ότι οι κινήσεις αυτές, θα πρέπει να γίνονται από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Αιθουσαία αποκατάσταση

Αυτό είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας που στοχεύει στο να βοηθήσει στην ενίσχυση του αιθουσαίου συστήματος. Η λειτουργία του αιθουσαίου συστήματος είναι να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο για τις κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος. Η θεραπεία αυτή συνιστάται σε άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ιλίγγου.

Φαρμακευτική αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ναυτία και η έντονη ζαλάδα που σχετίζονται με τον ίλιγγο.


Πηγή: healthreport.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια