Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γιατί μειώνεται η συγκέντρωσή μας ειδικά μετά την 5η δεκαετία της ζωής μας;


Μπλοκαρισμένοι ανάμεσα σε υποχρεώσεις, προβλήματα, δουλειά, παιδιά, όλο και συχνότερα οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τη δυσκολία συγκέντρωσης, η οποία μάλιστα γίνεται πιο έντονη καθώς μεγαλώνουμε.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας έχουν την απάντηση. Μετά τα 55 έτη γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η απόλυτη συγκέντρωση χωρίς περισπασμούς, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε υπό πίεση, άγχος ή στρες και αυτό έγκειται στον τρόπο με τον οποίο «αλλάζει» ο εγκέφαλός μας καθώς μεγαλώνουμε, λένε οι ειδικοί.

Μικρότερος ο αντίκτυπος του άγχους στη συγκέντρωση των νέων

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το άγχος επηρεάζει σε πολύ μικρότερο βαθμό νέους ανθρώπους, οι οποίοι είναι σε θέση να επικεντρωθούν σε αυτό που κάνουν χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους από άλλους παράγοντες. Μια δεξιότητα που χάνεται, ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια.

Η καθηγήτρια Mara Mather, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, ανέφερε ότι όταν συγκεντρωνόμαστε για να ολοκληρώσουμε κάτι, αυξάνεται η συναισθηματική διέγερση. Όταν λοιπόν οι νέοι επικεντρώνονται σε κάτι και προσπαθούν σκληρά, αγνοούν οτιδήποτε θα μπορούσε να τους αποσπάσει την προσοχή. Αντίθετα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι δεν μπορούν να απομονώσουν τις πληροφορίες που αποσπούν την προσοχή.

Τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συγκέντρωση και τον έλεγχο του τι προσέχουμε και τι αγνοούμε έδειξαν λιγότερη δραστηριότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, προσθέτει η καθηγήτρια M. Mather.


Πηγή: vita.gr
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια