Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η δικογραφία για τους 410 τόνους εκρηκτικών του «Ανδρομέδα»

«Τρόμο» προκαλεί η δικογραφία για την μεταφορά 410 τόνων εκρηκτικών  με το  πλοίο «Ανδρομέδα» που είχε οδηγηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με
τις διαπιστώσεις λιμενικών που περιέχονται στον δικαστικό φάκελο το πλοίο αυτό που είχε προσεγγίσει περιοχές της Λακωνίας (όπως τον Δυρό και το Οίτυλο), της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της Κρήτης και έπλεε ακυβέρνητο στο Αιγαίο μετέφερε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο φορτίο με περισσότερες από 100 βλάβες κι ελλείψεις.

Ανάμεσα σε αυτές ότι το κέλυφος του πλοίου - με την κινητή «υπερβόμβα» - ήταν κακώς συντηρημένο και παρουσίαζε σημεία διάβρωσης, οι κάβοι πρόσδεσης ήταν   κατεστραμμένοι, δεν λειτουργούσε η πυξίδα του, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες  διαρροές πετρελαίου στις μηχανές του πλοίου, ενώ τα πιστοποιητικά πολλών μελών του πληρώματος ήταν ληγμένα .

Μάλιστα στην δικογραφία περιέχονται καταθέσεις των μελών του πληρώματος -εκπροσωπούνται νομικά από τον δικηγόρο Πειραιά κ Ιωάννη Γλύκα - ότι εκτός από τα προβλήματα στο πλοίο, είχαν ασθενήσει σοβαρά και ναυτικοί που επέβαιναν σε αυτό.  

Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί στην Μερσίνα της Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι του Τζιμπουτί.

Όμως κατά την διάρκεια της έρευνας προέκυψαν ενδείξεις ότι τελικός προορισμό θα ήταν η Λιβύη όπου ισχύει εμπάργκο όπλων, αφού εντοπίστηκαν σχετικοί ναυτιλιακοί χάρτες.

Τα εκρηκτικά του Ανδρομέδα μεταφέρθηκαν τελικώς, μετά από αρκετές ημέρες, σε στρατόπεδο στην βόρεια Ελλάδα.


tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια