Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

25η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά


Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε και φέτος στην ημερίδα που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του «Χαμόγελου του Παιδιού» σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων

 

«Η πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου μας αφορά όλους: Αρχές,  Δημόσιους φορείς, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Μέσα Ενημέρωσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, όλους –μα όλους– ανεξαιρέτως!», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, παρέστη και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» στις 25 Μαΐου 2018, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά.

 

Ειδικότερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 15η συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου – Παρουσίαση του Προγράμματος SAFE (Sustainable Alliance for Missing Children in Greece) και των Προτάσεων για την βελτίωση της διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων».

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Καπελετζή.

 


Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας τα εξής:

 

«Κάθε φορά που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι κοντά σας, σε εκδηλώσεις του Χαμόγελου του Παιδιού, χαίρομαι πραγματικά.  Βέβαια, όταν πρόκειται για μέρες όπως η σημερινή, που σκοπό έχουν να μας αφυπνίσουν, αναφορικά με το θέμα της εξαφάνισης παιδιών, δεν μπορώ παρά να νιώθω ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη.

 

Γιατί το θέμα της εξαφάνισης παιδιών μας αφορά όλους, σε όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Μας αφορά όλους: Δημόσιους φορείς, Αρχές, Υπηρεσίες, Οργανισμούς, Μέσα Ενημέρωσης, εκπαιδευτικούς, γονείς, όλους –μα όλους– ανεξαιρέτως!

 

Ζούμε σε μια χώρα, που όπως συζητούσαμε και πέρυσι τέτοια ημέρα, δεν σημειώνονται γενικά αρπαγές ή απαγωγές ανηλίκων από τρίτους. Οι εξαφανίσεις παιδιών συνήθως αφορούν παιδιά που το έσκασαν από το σπίτι τους για διάφορους λόγους (συνήθως προβλήματα με το οικογενειακό περιβάλλον) ή παιδιά που τα πήρε ο ένας από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο (γονική αρπαγή, όπως συνηθίζουμε να λέμε). Στην Αμερική, αντιθέτως, οι αρπαγές/απαγωγές από τρίτα πρόσωπα αποτελούν δυστυχώς συχνό φαινόμενο, με τραγικά πολλές φορές επακόλουθα.

 

Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που βιώνουμε σαν χώρα, βέβαια, έχει αλλάξει τα δεδομένα και στο θέμα των εξαφανίσεων ανηλίκων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών, τις περισσότερες φορές εφήβων, που φεύγουν από τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, οπότε και δηλώνεται εξαφάνιση.

 

(…) Θέλω να ζητήσω από όλους μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι πίσω από όλους αυτούς τους αριθμούς και τα στατιστικά που θα ειπωθούν στη συνέχεια, βρίσκονται ανθρώπινες ζωές. Όχι μόνο οι ζωές των παιδιών που εξαφανίζονται, αλλά και οι ζωές των γονιών και συγγενών τους και όλων εκείνων των ανθρώπων που τα αγαπάνε και τα νοιάζονται. Και μαζί και οι ζωές όλων εκείνων των ανθρώπων που κάνουν τα πάντα για να εντοπιστούν σώα και αβλαβή.

 

Οι λέξεις κλειδιά που θα ήθελα να συγκρατήσουμε στο τέλος της σημερινής ημέρας είναι «ενημέρωση» και «ευαισθητοποίηση», «πρόληψη» αλλά και «έγκαιρη αντίδραση».

 

(…) Όπως τόνισα στην αρχή, όλοι μας ανεξαιρέτως μπορούμε να συμβάλλουμε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαφανίσεων ανηλίκων: βοηθάμε ενημερώνοντας τα παιδιά, βοηθάμε συνδράμοντας και τις έρευνες των Αρχών. Ας έχουμε λοιπόν τα μάτια μας ανοιχτά σε κάθε περίπτωση!

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια και να ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη στον Πρόεδρο του Χαμόγελου του Παιδιού, τον φίλο μου, τον Κώστα Γιαννόπουλο, για το τεράστιο έργο που επιτελεί μαζί με τους συνεργάτες και τα μέλη του Εθελοντικού αυτού Οργανισμού.

 

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο μπράβο στην Ελληνική Αστυνομία και σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών».

 

Στην ημερίδα παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μπαλάφας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ  Σταμάτιος Ράπτης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ Σωτήριος Τερζούδης και ο Υποστράτηγος ΓΕΕΘΑ Χρήστος Πουλιανίτης, καθώς και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

 

Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης κι αντιμετώπισης που υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες και εθελοντές του οργανισμού, για κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξαφανίσεις/φυγές ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων-μεταναστών από δομές φιλοξενίας.

 

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Νικόλαος Ζερβακάκος, ενημερώνοντας ότι το 2017 διαχειρίστηκαν 263 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 221 παιδιά, ενώ από 1/1/18 έως και 16/5/18 διαχειρίστηκαν 117 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 93 παιδιά. Όσον αφορά στα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες το 2017 διαχειρίστηκαν 826 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 257 παιδιά, ενώ από 1/1/18 έως και 16/5/18 διαχειρίστηκαν 335 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 125 παιδιά.


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια