Ποιο δημοφιλές ποτό έχει 11 αναπάντεχα οφέλη για την υγεία μας;Οι πρόγονοί μας έλεγαν «παν μέτρον άριστον» και αυτό ισχύει για όλα όσα κάνουμε στη ζωή μας, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στην κατανάλωση αλοόλ.

Ωστόσο, όταν δεν μιλάμε για υπερβολές, αλλά για υπεύθυνη κατανάλωση, τότε υπάρχουν και πολλά οφέλη που μπορεί να έχουμε για τον οργανισμό μας. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι το ουίσκι, το οποίο έχει ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 11 αναπάντεχα οφέλη!

Το ουίσκι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά χάρη στην ξεχωριστή του γεύση, τα αμέτρητα γευστικά χαρακτηριστικά, αλλά και χάρη στο γεγονός ότι το καλό ουίσκι σπάνια προκαλεί χανγκόβερ.

Εκτός, λοιπόν, από τη μοναδική του γεύση διαθέτει και θεραπευτικές ιδιότητες.

Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση:

Oι πρώτες αναφορές περί αποστάξεων ουίσκι, το τοποθετούν στις αρχές του 15ου αιώνα όπου Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί αναφέρονται σε αυτό ως νερό της ζωής (Aqua Vitae) λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της Αμερικάνικης επανάστασης το ουίσκι χρησιμοποιούνταν σαν συνάλλαγμα. Ακόμα και ο George Washington διάθετε το δικό του αποστακτικό στο Mount Vernon (!) Κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης (1920-1933) το ουίσκι ήταν το μόνο αλκοολούχο ρόφημα που επιτρεπόταν για κατανάλωση κατόπιν συνταγής γιατρού.


Μετά λοιπόν από όλες αυτές τις ομολογουμένως χρήσιμες πληροφορίες, ας δούμε 11 λόγους που ο βασιλιάς των αποσταγμάτων κάνει καλό στην υγεία σας.
 1. Ενίσχυση μνήμης: Έχει παρατηρηθεί ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλουν στην υγειά του εγκέφαλου. Το ουίσκι τονώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τη μνήμη. Επίσης, η αιθανόλη που περιέχει, βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία των νευρώνων. Μια ακόμα έρευνα, λοιπόν, αυτή τη φορά στο «New England Journal Of Medicine», έδειξε ότι οι περιστασιακοί πότες είχαν αρτιότερη νοητική λειτουργία από τους ανθρώπους που δεν το βάζουν στο στόμα τους.
 2. Αγχολυτική Δράση: Πόσες φορές δεν έχετε χαλαρώσει παρέα με ένα Single Malt Whisky; E, λοιπόν υπάρχει εξήγηση. Το ουίσκι έχει αγχολυτική δράση και καλμάρει τα νεύρα. Ο συνδυασμός της επιβράδυνσης της εγκεφαλικής λειτουργίας, με την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλεί η κατανάλωση ουίσκι, βοηθά στην ηρεμία του πότη.
 3. Whisky ενάντια στην αύξηση του βάρους: Η καλύτερη επιλογή εάν είστε σε δίαιτα! Το ουίσκι είναι χαμηλό σε επίπεδα θερμίδων, έχει μηδενικά ποσοστά λίπους και χοληστερόλης.
 4. Μειώνει την πιθανότητα εγκεφαλικού: Αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθάει στην απομάκρυνσή της από το σώμα με αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση. Επίσης, χαλαρώνει τα τοιχώματα των αρτηριών μειώνοντας τις πιθανότητες φραγμού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
 5. Βοηθάει στην πέψη: Εδώ και αιώνες είναι γνωστό για τις χωνευτικές του ιδιότητες μετά από πλούσια γεύματα. Επιπλέον η υψηλή ποσότητα αλκοόλ που περιέχει μειώνει την όρεξη.
 6. Μακροβιότητα: Έρευνα του UCLA απέδειξε ότι μικρή ποσότητα αλκοόλ διπλασίασε το προσδόκιμο ζωής μικρών σκουληκιών, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το γιατί. Υπάρχουν βέβαια και ακόμα πιο αισιόδοξες έρευνες, όπως αυτή του Catholic University of Campobasso που βρήκε ότι ως 4 ποτήρια την ημέρα μειώνει την πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μέχρι και 18%!
 7. Φιλικό στο διαβήτη: Δεν περιέχει υδατάνθρακες και έτσι δεν επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Παρόλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με γεμάτο στομάχι. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωση.
 8. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Όπως το κόκκινο κρασί, έτσι και το ουίσκι βοηθά την καρδιά να παραμείνει υγιής. Μειώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου. Και δεν μιλάμε απλώς για χαμηλότερους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά επεισόδια, αλλά για σημαντικά μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.
 9. Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου: Μια μελέτη του 2003 διαπίστωσε ότι, χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, η μέτρια κατανάλωση ουίσκι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Alzheimer και της άνοιας και επίσης βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Τελικά, αν θες να κρατήσεις το γιατρό μακριά από τον εγκέφαλό σου, τότε πιες ουίσκι.
 10. Εμποδίζει και καταπολεμά το κρύωμα: Το ουίσκι είναι γνωστό για την ευεργετική του δράση ενάντια σε αλλεργίες και κρυώματα. Είναι ένα καλό αντιβηχικό και χάρη στην ποσότητα αλκοόλ που περιέχει, σκοτώνει τα βακτηρίδια που ευθύνονται για τον πονόλαιμο. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε λίγο ουίσκι σε καυτό νερό με λίγες σταγόνες λεμονιού.
 11. Βοηθάει ακόμα και τη στύση: Μελέτη που διεξήχθη σε 1.500 άνδρες στην Αυστραλία, έδειξε ότι σε όσους έκαναν μέτρια κατανάλωση εμφανίστηκαν 30% χαμηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Πιστεύεται ότι το αλκοόλ με μέτρο βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση των αγγείων του πέους. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

Πηγές: travelandwhisky.eu, topontiki.gr
_