Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Xαρακόπουλος: Να ενισχυθεί η πυροπροστασία των Κυθήρων


«Επανερχόμαστε στο ζήτημα της πυροπροστασίας των Κυθήρων, με βάση τα όσα υποστηρίζονται στην επιστολή του Αρχηγού του ΠΣ, καθώς δεν δίδονται πραγματικές απαντήσεις στα εύλογα αιτήματα του Δήμου». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση που απευθύνει προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι «με αναφορά μας (618/1/3/2018) είχαμε ζητήσει από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα του Δήμου Κυθήρων, για την επαρκή δασοπυρόσβεση του νησιού, μετά τη θλιβερή εμπειρία της μεγάλης πυρκαγιάς του θέρους του 2017, που κατέκαψε το 12% της έκτασής του. Δυστυχώς, εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε απόλυτη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ουδέποτε λάβαμε ολοκληρωμένη απάντηση, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε απάντηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον Δήμο Κυθήρων. Αυτό μας ανάγκασε να απευθυνθούμε με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητήσαμε να ανακληθεί στη τάξη ο αναπληρωτής υπουργός».

Σχετικά με την απάντηση του Αρχηγού του ΠΣ ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι:

• Κατ’ αρχάς η απλή απαρίθμηση των προβλεπόμενων θέσεων στο ΠΚ Κυθήρων δεν απαντά αν αυτές είναι επαρκείς για την πυροπροστασία της νήσου, καθώς ο Δήμος Κυθήρων τις κρίνει ελλιπείς σε σχέση με την έκταση και το μέγεθός του. Ο Δήμος έχει ζητήσει την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό με σειρά 6 επιστολών του προς τους αρχηγούς του ΠΣ, την τελευταία τριετία.

• Όσον αφορά στην παραλαβή ενός παλαιού πυροσβεστικού οχήματος τύπου UNIMOG από δωρεάν παραχώρηση στις 29-08-2016 χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη Υ.Α. του κ. Σπίρτζη προκειμένου το όχημα να λάβει δημοτικές πινακίδες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από 05-03-2018 (αριθ. πρωτ. 2119/120). Εξυπακούεται ότι εάν οι σχετικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως, το εν λόγω όχημα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2017.

• Σχετικά δε με τις εργασίες συντηρήσεων-επισκευών των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων, στο Πυροσβεστικό Συνεργείο του Σώματος στην Αθήνα καθώς και σε ιδιωτικά συνεργεία, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές έγιναν μόνον μετά από σχετική επιστολή του Δήμου Κυθήρων. Όπως αποδεικνύεται και από την απάντηση του Αρχηγού του ΠΣ, η συντήρηση των οχημάτων του ΠΚ Κυθήρων διατάχθηκε μετά την επιστολή του Δημάρχου (05-02-2018). Εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία σήμερα το ΠΚ Κυθήρων θα παρέμενε μόνο με 1 όχημα εν ενεργεία.

• Μη ικανοποιητική είναι και η απάντηση για τα εναέρια μέσα, καθώς, ως γνωστόν, αυτά δεν μπορούν να επιχειρήσουν στα Κύθηρα πέραν του ημιώρου, γιατί πρέπει να ανεφοδιαστούν στην Ανδραβίδα. Όπως απέδειξε και η μεγάλη πυρκαγιά του 2017, επιβάλλεται να εξεταστεί σοβαρά η λύση της περιοδικής στάθμευσης αεροσκάφους στον Αερολιμένα Κυθήρων ώστε να επεμβαίνει άμεσα και να μην καθίστανται οι φωτιές ανεξέλεγκτες.

Καταλήγοντας ο κ. Χαρακόπουλος ζητά από τον κ. Τόσκα να απαντήσει:

1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανεπάρκεια μέσων και προσωπικού για την πυροπροστασία των Κυθήρων, αν θα εξετάσει την αναβάθμιση του Π.Κ. Κυθήρων σε Σταθμό Δ΄ Τάξης, με συνακόλουθη αύξηση προσωπικού και μέσων δασοπυρόσβεσης.

2. Αν θα αποστείλει για περιοδική στάθμευση πυροσβεστικό αεροσκάφος στον αερολιμένα Κυθήρων, ώστε να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιών στα Κύθηρα.

3. Αν θα μεριμνήσει για την αποστολή στο νησί των Αντικυθήρων ενός πυροσβεστικού οχήματος δασοπυρόσβεσης με πλήρωμά του για ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο 2018, καθώς στο νησί δεν υπάρχει μέσο πυρόσβεσης.

 

 


_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια