Η τετράποδη «Μαργαρίτα» συγκίνησε την ΕΛ.ΑΣ. και έγινε βιβλίο για παιδιά (pics)

Η «Μαργαρίτα», μία ταλαιπωρημένη σκυλίτσα που έδωσε τον δικό της αγώνας και βγήκε νικήτρια,

 είναι η πηγή έμπνευσης για τη νέα συγγραφική προσπάθεια της αστυνομικού Φωτεινής Κωνσταντοπούλου.

Πρόκειται για ένα διαδραστικό βιβλίο με τίτλο «Μαργαρίτα - Στραβά και ανάποδα ζητούν λύση», η παρουσίαση του οποίου έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η «Μαργαρίτα» είναι μία χαριτωμένη σκυλίτσα, 8 ετών σήμερα, που πριν από περίπου 3 χρόνια βρέθηκε εγκαταλελειμμένη, κακοποιημένη και με καρκίνο. 

Φιλόζωοι τη φρόντισαν και πλέον η τετράποδη φίλη τους απολαμβάνει τα χάδια και την επαφή με τους ανθρώπους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ιστορία της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφέα - αστυνομικό που υπηρετεί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά και στόχο έχει να έρθουν σε μία πρώτη αλλά ουσιαστική επαφή με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά και να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα των προσωπικών τους δεδομένων. Κατά την παρουσία, στην αίθουσα «Π. Μπακογιάννης» στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η «Μαργαρίτα» ήταν εκεί και έκλεψε τις εντυπώσεις. Το διαδραστικό βιβλίο μπορούν να το «κατεβάσουν» όλοι δωρεάν μέσω διαδικτύου σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογών σε tablet. Παράλληλα, διατίθεται και σε ηχητικό αρχείο για παιδιά που δεν διαβάζουν ή αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

Τόσκας: «Κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα»
«Είναι μια παρουσίαση διαφορετική από αυτές που γίνονται από την Ελληνική Αστυνομία», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Είναι μια μοντέρνα έκδοση ώστε να την κατεβάζουν από το tablet ή από τον υπολογιστή και να ταξιδεύουν μέσω ενός λογοτεχνικού διηγήματος, τα νέα παιδιά και να περνούν τα μηνύματα με απλή γλώσσα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, για την τήρηση των κανόνων που πάνω απ’ όλα είναι θέμα πολιτισμού », τόνισε ο ίδιος.
«Η προσπάθεια αποτελεί ένα λιθαράκι για να μάθουν τα παιδιά τους κανόνες μέσα από ένα ευχάριστο διήγημα, μέσα από ένα διήγημα που πρωταγωνίστρια έχει τη Μαργαρίτα, την σκυλίτσα που βλέπετε. Μία αδέσποτη σκυλίτσα, η οποία ξέρει τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ίσως πολύ καλύτερα και τον τηρεί πολύ καλύτερα από πολλούς ανθρώπους και έχετε δει τέτοια ζώα και στην πλατεία Συντάγματος και αλλού, που έχουν μάθει από ένστικτο να τηρούν αυτούς τους κανόνες και μακάρι να τους τηρούσαμε όλοι μας με τόση ακρίβεια», σημείωσε ακόμα ο αν. υπουργός.
Κωνσταντοπούλου: «Αγαθό για όλους η εκπαίδευση»
«Σήμερα ένα όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα. Μάλλον, γιατί δε σταμάτησα ποτέ να το πιστεύω, από εκείνη την πρώτη μέρα που άρχισε να κλωθογυρίζει στο νου και την επιθυμία μου, βλέποντας πολλά παιδιά, για έναν σωρό διαφορετικούς λόγους, να έχουν εγκαταλείψει ή να μην έχουν καν γνωρίσει την κορυφαία εμπειρία που προσφέρει η λογοτεχνία», σημείωσε η συγγραφέας του βιβλίου, ανθυπαστυνόμος Φωτεινή Κωνσταντοπούλου.
«Με τους κυριότερους να είναι η στροφή του ενδιαφέροντος αποκλειστικά σε καταναλωτικά αγαθά, η κυριαρχία της τηλεόρασης, των ηλεκτρονικών μέσων ψυχαγωγίας, η παρεξήγηση και η ταύτιση του βιβλίου με στεγνό εγχειρίδιο γνώσεων, η έλλειψη χρημάτων. Λένε ότι το βιβλίο για να το προσεγγίσεις χρειάζεται κέφι. Και πράγματι ο κόσμος ερχόταν με κέφι στις παρουσιάσεις, αλλά πολλές φορές χωρίς χρήματα. Υπήρχε για παράδειγμα κόσμος που με ρωτούσε σε ποιο βιβλιοπωλείο θα μπορούσε να βρει το βιβλίο, όταν έχει τα χρήματα. Αυτό για μένα έγινε ζητούμενο. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, στις τέχνες και τον πολιτισμό δεν είναι αγαθά για προύχοντες και πληβείους. Είναι αγαθά αναγκαία και απαραίτητα για όλους», τόνισε η ίδια.
Η συγγραφέας - αστυνομικός αναφέρθηκε στην εμπειρία της με προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι είχε θέσει στόχο να καταφέρει να προσφέρει «ένα τουλάχιστον βιβλίο μου εντελώς δωρεάν, σε όσες περισσότερες γλώσσες θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί, το οποίο όμως παράλληλα να έμοιαζε και με παιχνίδι».
«Η στιγμή ήρθε, όταν σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κύριο Υπουργό αντιλήφθηκα αμέσως την ευαισθησία του στο θέμα των παιδιών. Των παιδιών γενικά, χωρίς ταμπέλες που παραπέμπουν σε πρόσφυγες και άλλους διαχωρισμούς. Έτσι χωρίς πολλά επανέρχομαι μετά από μέρες με την πρότασή μου, η οποία γίνεται δεκτή», εξήγησε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στην έκδοση.
Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Μαργαρίτα, ένα αδέσποτο σκυλί, που μάλιστα ήταν και στην παρουσίαση της έκδοσης. «Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας και ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Αγαπώ μεταξύ άλλων να υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα. Χάρηκα πολύ που και η Μαργαρίτα συμφωνούσε μαζί μου. Ήταν εκείνα που εντόπιζα και η ίδια ως κάτοικος και ως οδηγός αυτής της πόλης. Και μαζί προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε αλλά όπως λέει κι εκείνοι οι άνθρωποι ούτε ισιώνουν, ούτε μυαλό βάζουν με τίποτα», σημείωσε η συγγραφέας – αστυνομικός και συμπλήρωσε:
Το βιβλίο με εργαλεία τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλους χρήσιμους κανόνες επιχειρεί να αναδείξει ότι οι κώδικες και οι κανόνες δεν είναι για να μας απαγορεύσουν ή να εξασφαλίσουν με έναν τρόπο την ασφάλειά μας, αλλά για να μας εκπαιδεύσουν στην υπομονή και να μας προτρέψουν στον σεβασμό στον συνάνθρωπο. Επιπρόσθετα περιέχει και ιστορικές πληροφορίες για την πόλη της Αθήνας.
«Τίποτα δε θα γινόταν πραγματικότητα αν δε συμμετείχαν μια ομάδα υπέροχων παιδιών που από την αρχή πίστεψαν σε αυτό. Και είναι πολύ σπουδαίο να υπάρχουν άνθρωποι να πιστεύουν στο όνειρό σου και παράλληλα συγκινητικό. Για μια ακόμη φορά αν και τη γνώριζα, από την πολυετή εργασιακή πορεία μου στην Ελληνική Αστυνομία, επιβεβαιώθηκε η δύναμη της ομάδας. Η ομάδα μπορεί να φέρει τα πιο δυνατά αποτελέσματα. Όλοι μαζί τρέξαμε έναν αγώνα δρόμου και πολλές φορές ξεπεράσαμε τον αδυσώπητο χρόνο μιας καθημερινότητας που δε μας αφήνει περιθώρια για πολλά, μιας και όλοι είχαμε παράλληλα και την καθημερινή εργασία μας και ό,τι άλλο βαρύτερο ή ελαφρύτερο έχουν οι ζωές όλων. Και στους οποίους χρωστάω ένα μεγάλο και θερμό ευχαριστώ», σημείωσε ακόμα η ίδια.
Η ελληνική και αγγλική έκδοση απευθύνεται στο σύνολο των Ελλήνων, του απόδημου ελληνισμού και σε όλους τους αγγλόφωνους και αγγλομαθείς δίνοντας μια παγκόσμια διάσταση στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
reader.gr
_