Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

O Τζανέτος Φιλιππάκος στο Εκπαιδευτικό Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης


Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος επί θεμάτων αλλοδαπών, υπηκόων τρίτων χωρών και παράτυπης μετανάστευσης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στο
Εκπαιδευτικό Συνέδριο του Δ.Ο.Μ., στο πλαίσιο του Προγράμματος «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Απριλίου 2018, στα γραφεία του Δ.Ο.Μ. Ελλάδας.
 

Συμμετείχαν ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελληνική Κυβέρνηση και Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο, Δανιήλ Εσδράς, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Αστυνομικός Διευθυντής, Στέλιος Κάλλας, εκπρόσωπος από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως και εκπρόσωποι από Γραφεία του Δ.Ο.Μ. από διάφορες χώρες, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής (Βέλγιο, Π.Γ.Δ.Μ., Ιράκ, Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Μαρόκο, Γεωργία, Αίγυπτο, Λίβανο και Τυνησία.
 

Η «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης, χρηματοδοτούμενη κατά 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Εσωτερικών) ξεκίνησε την 1η Ιουνίου του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019. Στόχος του προγράμματος είναι η εθελοντική επιστροφή τουλάχιστον 16.200 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους και η στήριξη, μέσω βοήθειας επανένταξης, για 5.100 επωφελούμενους.
 
Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ κατά την ομιλία του, τόνισε, μεταξύ άλλων:
 

 «Τα προγράμματα των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών είναι από τις βασικές δραστηριότητες στήριξης που παρέχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στους μετανάστες και τα Κράτη Μέλη. Για τους ίδιους τους μετανάστες αποτελεί μία ανθρώπινη εναλλακτική λύση, ενώ για τη χώρα προορισμού αποτελεί μία πιο συμφέρουσα από πλευρά κόστους, αλλά και από διοικητικής απόψεως, σε σύγκριση με την αναγκαστική επιστροφή.
 

Η Ελλάδα σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τη φιλοσοφία που διέπει τον ΔΟΜ, εργάζεται για την αποτελεσματική τήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας των μεταναστών.
 

Η συνεργασία που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας με τον ΔΟΜ, είναι δυναμική και χαίρομαι ιδιαιτέρως, ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου, και εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας.
 

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, αυτής της άνευ προηγουμένου προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που βίωσε η Ελλάδα, θεωρώ, ότι όλοι μαζί, ο ΔΟΜ, το Υπουργείο μας και η Ελληνική Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Ασύλου, οι Υπηρεσίες Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αποδείξαμε ότι μπορούμε να παράγουμε σημαντικό έργο, σε όλα τα στάδια της εθελούσιας.
 

Από το 2015, όταν ανέλαβα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά: -16.865- εθελούσιες επιστροφές και -5.243- μετανάστες έλαβαν σχέδια επανένταξης.
 

Η συμφωνία ανάθεσης – επιχορήγησης που υπεγράφη ανάμεσα στον ΔΟΜ και το Υπουργείο μας, και το πολυετές πρόγραμμα (ΑΜΙF), από το καλοκαίρι του 2016 μέχρι το καλοκαίρι του 2019, με το οποίο προβλέπεται η επιστροφή επιπλέον 16.000 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους, είναι ενδεικτικά του υψηλού επιπέδου συνεργασίας που έχουμε επιφέρει.
 

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΔΟΜ έχει οργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις, τόσο στην Αθήνα, όσο και στα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες συμμετείχα προσωπικά.
 

Σε αυτές τις εκδηλώσεις είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε πληροφορίες για τα οφέλη και τις διαδικασίες του εν λόγω προγράμματος, προσφέροντας ευκαιρίας γόνιμου διαλόγου, μεταξύ των διαφόρων εκπροσώπων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μετανάστευσης, καθώς και με τις τοπικές κοινωνίες.
 

Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης συμμετείχα στις ενημερωτικές εκστρατείες που πραγματοποιήσαμε με τον ΔΟΜ στα νησιά. Από τον Νοέμβριο του 2016 ως τον Νοέμβριο του 2017, επισκεφθήκαμε, μαζί με τον κύριο Εσδρά, συνολικά 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καθώς και τη Θεσσαλονίκη, με στόχο την πληροφόρηση, ως προς την αναθεώρηση του προγράμματος και το μέτρο της επανένταξης, ενώ πραγματοποιήσαμε συσκέψεις με τοπικές Αρχές, Κυβερνητικά στελέχη και άλλους εμπλεκόμενους Φορείς.
 

Η Κυβέρνησή μας έχει ως βασική προτεραιότητα τη διασφάλιση της ηρεμίας και της ευνομίας, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και σίγουρα αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών, καθώς στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων, εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι. Με την αύξηση των ροών, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η εφαρμογή των εν λόγω προγραμμάτων, είναι ουσιαστικής σημασίας.
 

Πιστεύω ότι μέσα από το σημερινό εκπαιδευτικό Συνέδριο θα έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε την διάσταση της επανένταξης, μία διάσταση η οποία κατά τη γνώμη μου, παρέχει πολύ περισσότερα κίνητρα, για τους ανθρώπους που επιλέγουν τις εθελούσιες επιστροφές.
 

Η διάσταση της επανένταξης είναι ιδιαίτερης σημασίας, και πρέπει να εστιάσουμε ακόμη περισσότερο σε αυτήν, ενδυναμώνοντας μέσα από βέλτιστες πρακτικές, τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προέλευσης.
 

Όταν δίνεις κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους, με σκοπό είτε την ίδρυση μιας μικρής επιχείρησης, είτε την παροχή  εκπαίδευσης, προσωρινής στέγασης, οικιακού εξοπλισμού και σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης, επενδύεις στην βιωσιμότητα της επανένταξης των επωφελουμένων.»



_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια