Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέες ταυτότητες κατά του ISIS με καθυστέρηση... 12 χρόνων

Οι ταυτότητες κατά του… ISIS έρχονται με καθυστέρηση 12 χρόνων! Οι προσβολές ευρωπαίων αξιωματούχων έβαζαν στον τοίχο, δύο κράτη-μέλη και 80.000.000 πολίτες, που είχαν
ταυτότητες… κουρελόχαρτα. Τα 10.000.000 από αυτούς ήταν Έλληνες, οι υπόλοιποι Ιταλοί. Και οι δύο χώρες όμως ήταν το «σταυροδρόμι», το πέρασμα τζιχαντιστών και τρομοκρατών προς κεντρική και βόρεια Ευρώπη, σε κάποιες περιπτώσεις από τις οποίες κινήθηκαν απρόσκοπτα πλαστογραφώντας δελτία ταυτότητας. Και αυτή τη φορά η λύση ήταν πολύ απλή αλλά κανείς δεν λάμβανε την απόφαση υλοποίησή της.
Επτά… ζώνες πάνω στην ταυτότητα «πιστωτική κάρτα» αποτρέπουν την όποια προσπάθεια πλαστογράφησή της. Το δείγμα εγγράφου, που συμπεριλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία θα υπογράψουν τις επόμενες ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

«Ζώνες» ασφάλειας ταυτότητας

Η νέα ταυτότητα, τύπου πιστωτικής κάρτας, θα κοστίζει περίπου 8 ευρώ συν τα έξοδα των φωτογραφιών, πολίτες που εκδίδουν για πρώτη φορά και για εκείνους που θα θελήσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές σε χρονικό διάστημα τεσσάρων χρόνων. Οι ψηφιακές προδιαγραφές ασφαλείας χωρίζονται στις εξής 7 Ζώνες:

Εμπρόσθια Όψη
Ζώνη 1: Αριθμός ταυτότητας (card number)
Ζώνη 2: Φύλο/Sex (Άρρεν/Θήλυ-Male/Female), Επώνυμο, Όνομα, Ημερομηνία Γέννησης, Ιθαγένεια
Ζώνη 3: Ημερομηνία λήξης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας, Αρχή Έκδοσης
Ζώνη 4: Υπογραφή κατόχου
Ζώνη 5: Φωτογραφία
Οπίσθια όψη
Ζώνη 6: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ημερομηνία έκδοσης, Ομάδα Αίματος, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα
Ζώνη 7: Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης/ Machine Readable Zone-MRZ

Φυσικά στη νέα ταυτότητα έχουν τοποθετηθεί ο Θυρεός Ελληνικής Δημοκρατίας,       Όνομα Χώρας (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/HELLENIC REPUBLIC), Τύπος Εγγράφου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ/IDENTITY CARD), Σήμα ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) για ενσωματωμένο RFID chip.
Στο ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης περιέχονται φωτογραφία, στοιχεία κατόχου, ύψος κατόχου (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας), στοιχεία που απαιτούνται για Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, δήμος εγγραφής, αριθμός δημοτολογίου, τόπος έκδοσης δελτίου.
Ο τύπος του δελτίου ταυτότητας όπως περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι μορφότυπο σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO (International Civil AviationOrganization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας). Περιλαμβάνει:
- Ζώνη Οπτικής Εξέτασης
- Μηχανικώς Αναγνώσιμη Ζώνη
- Ενσωματωμένο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης σύμφωνα με πρότυπα ICAO για τα μηχανικώς αναγνώσιμα ταξιδιωτικά έγγραφα

12 χρόνια ντροπής
Η πανευρωπαϊκή χλεύη για την ευκολία πλαστογράφησης των ελληνικών ταυτοτήτων ξεκινά από τις 17 Οκτωβρίου 2000 με το (2000/C310.01) ψήφισμα, που οι αντιπρόσωποι των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο συμβουλίου διατύπωσαν τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας για την έκδοση νέων ταξιδιωτικών εγγράφων από τα κράτη μέλη, θέτοντας ως προθεσμία εναρμόνισης την… 1η Ιανουαρίου 2005 για τα διαβατήρια και όχι αργότερα από την… 1ηΙανουαρίου 2006 για τα δελτία ταυτότητας.
Το Συμβούλιο της Ε.Ε. με τον υπ’ αριθ. 2252/2004 κανονισμό, λαμβάνοντας υπόψη και το συγκριμένο ψήφισμα, καθιέρωσε τα ελάχιστα πρότυπα ασφάλειας και τη χρήση βιομετρικών στοιχείων στα διαβατήρια και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των κρατών μελών λαμβάνοντας υπόψη και τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Το 2013 από την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υπεβλήθη εισηγητικό για την έκδοση του νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, το οποίο όμως «δεν έτυχε θετικής εξέλιξης και επιστράφηκε στην υπηρεσία μας» από τον τότε γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Συγκροτήθηκε επιτροπή κατάρτισης τεχνικών προδιαγραφών νέου δελτίων ταυτότητας, το οποίο δεν έφθασε ποτέ στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία.

«Το πήραν απόφαση» το 2016
Η ίδια αστυνομική υπηρεσία απέστειλε νέα εισήγηση και απόφαση της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας το 2016 και συγκροτήθηκαν δύο εξειδικευμένες επιτροπές για την εξέταση και προώθηση του σοβαρού ζητήματος που έκανε την χώρα μας διεθνώς ρεζίλι.
Η πρώτη επιτροπή νομοτεχνικής επεξεργασίας, ολοκλήρωσε το έργο της και υπέβαλε το σχετικό πόρισμα, σχέδιο νόμου, αιτιολογική έκθεση, έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων, έκθεση τροποποιούμενων-καταργούμενων διατάξεων. Η δεύτερη επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών, υπέβαλε το σχετικό πόρισμα στο οποίο περιγράφονται τα ελάχιστα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα πρέπει να έχει το νέο δελτίο ταυτότητας μορφότυπου ID-1. Όλα τα πορίσματα των επιτροπών υποβλήθηκαν στην φυσική και πολιτική ηγεσία προς έγκριση και προώθησή τους.
Στις 25 Ιουλίου 2017 ψηφίστηκε και ενσωματώθηκε, στο άρθρο 158 του Ν. 4483?2017 (ΦΕΚ Α΄-107) τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών εξουσιοδοτείται να προσθέτει περαιτέρω στοιχεία του κατόχου, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο ήδη υπάρχον δελτίο ταυτότητας.
 Στη συνέχεια από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες, καταρτίστηκε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, μορφότυπου ID1, το οποίο περιλαμβάνει ενσωματωμένα βιομετρικά στοιχεία και χαρακτηριστικά ασφαλείας, σύμφωνα με τα πρότυπα του ICAO (International Civil Aviation Organization-Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και τις υποχρεώσεις της χώρας μας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Το σχέδιο Κ.Υ.Α. θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τους κ. Τόσκα και Χουλιαράκη και αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του απόρρητου διαγωνισμού με 4-5 προεπιλεγμένες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και 10 ακόμη δημοσίων εγγράφων. Η αρμόδια επιτροπή συνέταξε τεύχος επικαιροποιημένων τεχνικών προδιαγραφών προκειμένου να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ελεύθερος Τύπος
_



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια